Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

17 maja 2017

  
Jak częstokroć tu pisałam, miesięcznik „Good Food” stanowi dla nas dużą inspirację. Prawie każdy numer zawiera jakieś fantastyczne przepisy, które chcemy od razu wypróbować i wprowadzać w życie. Nie inaczej jest z numerem majowym. Przynosi nam kilka zapowiadajacych się smakowicie potraw. Jedną z nich postanowiliśmy wypróbować już dziś. To słodka tarta orzechowo-wiśniowa. Oni piszą, że połączyli dwa klasyczne przepisy. Angielską tartę Bakewell i ukochany mariaż Amerykanów, czyli masło orzechowe z dżemem. Wyglądało zachęcająco, więc dziś rano słowo wydrukowane na papierze kredowym stało się ciałem. Ciało owo prezentuję Wam na załączonej fotografii. Z mikrokawalątka, który odkroiliśmy na tak zwaną spróbę wywnioskowałam, że tarta jest baardzo dobra.
A co z resztą? Reszta nie jest milczeniem, bo nie będziemy tu hamletyzować. Reszta jest jedzeniem. Nastepującym:
– florencka zupa z fasoli z jarmużem i marchewką
– kuskus z gotowanymi warzywami (fasolka żółta i zielona, brokuły, kalafior) z fetą, pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki
– chili con carne czyli mielona wołowina, fasola, papryka, kumin, a do tego grillowana tortilla, kwaśna śmietana i dymka
– tarta wytrawna ze szparagami, hiszpanskim serem manchego i świeżą bazylią
– wzmiankowana tarta z nadzieniem z masła orzechowego i dżemu wiśniowego z wiśniowym lukrem i kawałkami fistaszków on top.