Najpopularniejszy polski bloger, vloger i sędzia piwny zrobił ślepy test polskich piw w stylu amerykańskie pszeniczne. Zrobił go tylko po to, żeby się przekonać jak wypada na tle polskiego kraftu wypuszczone właśnie przez Żywca piwo w tym stylu. Z jednej strony chciał żeby koncerniak był wysoko na liście, żeby kazdy mógł sobie w przystępnej cenie posmakować niezłego piwa,niekoniecznie lagera. Z drugiej zaś pragnął, żeby sie jednak okazało że browary rzemieślnicze górą i nie będzie Żywiec pluł nam w twarz.
Cóż – trochę napluł, bo bloger dał mu trzecie miejsce. Oznacza to, że wprawdzie dwa krafty są lepsze, ale cała reszta nie zdołała obronić honoru piwnych rzemieślników.
Na miejscu Żywca zrobiłabym na kanwie tego testu jakąś letnią kampanię reklamową, bo jest to duży sukces. Ja też chętnie się przekonam jak smakuje. Bez testu raczej mało prawdopodobne bym po nie sięgnęła. Zobaczymy czy koncerniacy utrzymają poziom, bo z tym różnie u nich bywa.
My poziom staramy się trzymać każdego dnia. Dziś na naszym poziomie mamy takie oto specjały:
– włoska zupa minestrone z warzyw pokrojonych w kostkę i ciecierzycy z makaronem w kształcie literek
– penne alla puttanesca, czyli makaron z sosem neapolitańskim z oliwek, kaparów, pomidorow i czosnku, posypany serami – grana padano wymieszanym z pecorino romano oraz natką pietruszki
– tarta z brokułem, gorgonzolą i pestkami słonecznika
– słodka tarta z czekoladą i kajmakiem.