Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

26 marca 2018

  Zupełnie nie moglam sie zdecydować, co wrzucić jako dzisiejsze zdjęcie, więc dałam dyptyk. Pierwsza rzecz – tarta z młodymi marchewkami, pesto i serem brie. Druga rzecz… Ci, którzy przychodzą do nas od co najmniej dwóch lat przecierają zapewne oczy ze zdumienia i zacierają ręce. Wrócili! Tak! Kanadyjczycy wrócili! Dla niezaznajomionych z tematem napiszę, że są to wyborne kruche ciastka z kawałkami czekolady, na które przepis wzięliśmy z kanadyjskiej restauracji Momofuku w Montrealu, a może w Toronto – nie pamietam już (stąd nasza robocza nazwa). Pani, która je wymyśliła już kilka lat temu przeniosła się do Nowego Jorku i jest gwiazdą cukiernictwa i kulinarną sławą. Dwunastu dorodnych Brianów Adamsów, tudzież Justinów Bieberów czeka tu na Was. A nie będzie to towar częsty, bo są bardzo czasochłonne i małżonek wykręca się od ich pieczenia jak może.
Teraz czas na świąteczne ogłoszenie:
W WIELKI PIĄTEK NOWY BUFET JEST NIECZYNNY.
Reszta bez zmian, a teraz przejdźmy do bufetu. Dziś znajdują się w nim:
– krem z groszku z jogurtem
– chili con carne czyli mielona wołowina z papryką, fasolą i pomidorami, z dodatkiem świeżej kolendry i kwaśnej śmietany, podawane z grillowaną pszenną tortillą
– tarta z młodymi marchewkami, serem brie i pesto z bazylii
– Kanadyjczycy – kruche ciastka z kawałkami ciemnej czekolady.