Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

20 kwietnia 2018

  Chociaż lubię swoją pracę, to jak większość ludzi od poniedziałku wypatruję weekendów. To wreszcie czas, kiedy mogę coś zrobić tylko dla siebie, ubrać się inaczej, a nie nosić kółko ten sam zestaw, który zasadniczo zakładam na 20 minut rano i na powrót rowerem do pracy. W takiej sytuacji nie mam nawet specjalnej potrzeby żeby kupować sobie nowe ciuchy, bo tych co mam nie zdążę założyć wszystkich w sezonie. Każdy dzień wygląda z grubsza podobnie, ale zasadniczo lubię tę powtarzalność – tradycyjne ziewanie rano w piekarni (zawsze!), mijanie tych samych ludzi w drodze do pracy, codzienny zakup jabłek w sklepie po sasiedzku, przechodzenie naszych klientów obok nowobufetowej witryny i ich przyjazne machanie. Pana mecenasa, który ukochał swój samochód, a któremu poświęciłam już osobną powieść i sąsiadkę z naprzcieciwka, która po sprzedaniu wszystkich obwarzanków pcha wózek chodnikiem, a potem idzie do sklepu po butelkę Coca-Coli. Czasem udaje mi się dostrzec jakąś klientkę hen po drugiej stronie Mogilskiej. Lubię te obserwacje, to umocowanie w przestrzeni, te konkretne powtarzające się zdarzenia. A refleksja mnie naszła oczywiście ze względu na końcówkę tygodnia, na dzisiejszą piątkową piątkowość i weekendową weekendowość. Jeszcze tylko kilka godzinek i będziemy celebrować. Zanim to jednak nastąpi, dobrze byłoby sprzedać wyprodukowany towar, a są nim dzisiej następujące rzeczy:
– harira czyli lekko pikantna, aromatyczna marokańska zupa z ciecierzycy i soczewicy, z dodatkiem pomidorow, marchewki, świeżej pietruszki i kolendry oraz soku z limonki
– lasagne z grillowaną cukinią, wędzoną włoską pancettą i serem grana padano
– lasagne z brokułami, gorgonzolą i grana padano; obie polewamy sosem rosè z pomidorów i bazylii, z dodatkiem śmiet, oliwy extra vergine i czosnku
– tarta z duszonymi w winie pieczarkami, serem fontal, pomidorami, pestkami słonecznika i ziołami
– tarta czekoladowa z masa blokową z kawałkami herbatników.