Nastał już czas, aby poinformować Was z dużej litery, że
CAŁY PRZYSZŁY TYDZIEŃ, tj. W DNIACH 30 IV – 4 V
NOWY BUFET ZAMYKA PODWOJE.
Wyczekujemy tego urlopu usilnie – moja zaklejona plastrami prawa ręka aż przebiera paluszkami, że przez ponad tydzień będzie zwolniona z funkcji Wielkiej Krojczej, wchodząc w tryb Pdczaszyny, albo też Kierującej Autem.
W końcu jedziemy na upragniony mini-urlop do wód, gór, przyrody, regionalnego jedzenia i takiegoż wyszynku. W celu podszkolenia umiejętności kierowcy, pognaliśmy w zeszły tydzień trasa E-7 na Kielce, a potem na Końskie. Podróż była bardzo przyjemna, wiem już że mogę jeździć w dłuższe trasy bez przeszkód i że sprawia mi to dużą przyjemność. Mam nadzieję że znakomita większość z Was także zazna w tym czasie urlopów i że zdążymy wzajem za sobą zatęsknić. Póki co, produkcja na dziś prawie gotowa, na tablicy wszystko elegancko wypisane, w internetach takoż. A oto nasze propozycje:
– minestrone czyli włoska zupa warzywna z ziołami i zieloną soczewicą
– perski kurczak ze śliwkami, z przyprawami korzennymi, świeżą miętą i kaszą bulgur
– tarta wytrawna z pieczonym kalafiorem, oliwkami, serem grana padano i świeżym czosnkiem niedźwiedzim
– korzenne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i kremem waniliowym.