Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

18 marca 2019

  
Dowiedziałam się wczoraj mnóstwa rzeczy z arcyciekawego wywiadu Grzegorza Sroczyńskiego z Hanną Marlière – jedną z największych specjalistek od ochrony środowiska i gospodarki odpadami w naszym kraju. Przede wszystkim – to prawdziwa przyjemność słuchać, co ma do powiedzenia ekspertka w swojej dziedzinie, w przeciwieństwie do gadek-szmatek i agresywnego wodolejstwa Sami Wiecie Kogo (w liczbie mnogiej, oczywiście). Znowu płoną składowiska odpadów i to było przyczynkiem do rozmowy o naszym, polskim odpadzie – gdzie trafia, jak jest składowany, a jak przetwarzany. Ile procent śmieci Polska przetwarza, oraz jaki ich rodzaj to bękart i kukułcze jajo, którym nikt nie chce się zająć. Jaki kolor plastikowej butelki jest łatwiejszy w przetworzeniu, a jaki szklanej. Jak sprawa kontroli segregowania śmieci przez Kowalskich, Bianchi i Blanche wygląda w Warszawie, w Mediolanie i w Belgii. Co o regulacjach unijnych dla producentów sadzi Sroczyński, a co Marlière (ich stanowiska bardzo się różnią). Jeśli temat śmieciowy (oprócz takowych umów) interesuje Was choć trochę, znajdźcie sobie na stronie tok.fm podcast z wczorajszej audycji „Świat się chwieje”. Temat śmieci siłą rzeczy zaczyna być teraz bardzo ważny. A my czekamy wciąż na tanie, ogolnodostępne, biodegradowalne naczynia na wynos, bo wciąż jest drogo i mało – drogo przynajmniej dla takich malutkich graczy jak my, którzy oglądają każdą złotowkę, zanim ją wydadzą.
A Wasze złotówki na lancz mogą być dziś wydane dobrze, w Nowym Bufecie. Mamy bowiem bardzo smakowite menu na dziś:
– zupa dahl z soczewicy i pomidorów, z mleczkiem kokosowym i sokiem z limonki

– lasagne z grillowaną cukinią i wędzoną pancettą, z serem mozzarella

– lasagne brokułowo-serowa, z gorgonzolą, mozzarellą i grana padano
– tarta z bakłażanem, pomidorami, fetą i świeżym tymiankiem
– słodka tarta czekoladowo-kajmakowa.