Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

23 września 2019

  
Miałam w podstawówce najlepszą przyjaciółkę – również Magdę. Siedziałyśmy w jednej ławce, razem uczyłyśmy się historii, spałyśmy u siebie, wymieniałyśmy się ciuchami. Wespół także wygłupiałyśmy się i robiłyśmy sobie jaja – to jest taka typówa, że doskonale wiecie o czym tu piszę. W arsenale moich prymitywnych wygłupów był także „sen paralityka”, przeznaczony tylko dla jej oczu. Przywołuję te dziecięce wygłupy, choć nie ma się czym przchwalać, dlatego, że pod koniec tygodnia obejrzałam coś podobnego w wykonaniu Wojciecha Pszoniaka. To była jedna z tych sytuacji, w której wstydzisz się, że na kogoś patrzysz, tak jakbyś te żenadę brała na siebie. Oprócz uczucia żenady odczuwałam jednak swego rodzaju ulgę, że moje pradawne kiepskie wygłupy nigdy nie poszły w świat, że przeznaczyłam je tylko dla bardzo niewielkiej liczby oczu – „znaj proporcje mociupmanie”. Im bliżej wyborów, tym mniej właściwych proporcji – niektorzy sympatycy liberalnej opozycji zachowują się, jakby byli piątą kolumną. Proponuję tak serio przeprowadzić eksperyment – wyobraź sobie, że ciągle się wahasz, czy iść zagłosować, siedzisz w internecie, szukasz argumentów i nagle trafiasz na ten filmik. I on Ciebie przekonuje, przekonuje miliony niedecydowanych i żyli długo i szczęśliwie. Nie oglądam Wiadomości, ale wyobrażam sobie, jak tam zacierają ręce – taki content sam wpada im w ręce, wręcz bezczelnie się wpycha. Szczerze – nie rozumiem tych ludzi, ale oni zapewne nie rozumieją mnie.
Rozumiem za to, jako prosty człowiek, jak ugotować lancz. Rozumiem zasady działania kuchenki indukcyjnej oraz grilla. Rozumiem, że danie trzeba przyprawić, dogotować, dopiec. Na obecnym etapie życia ta wiedza w zupełności wystarcza do w miarę satysfakcjonującego życia. A jej owocami są dzisiaj następujące propozycje:
– krem z kalafiorów z prażonymi pestkami dyni
– chili con carne z wołowiny z papryką, fasolą i pomidorami, podawane z grillowaną tortillą i kolendrą
– tarta z pieczonym bakłażanem, pomidorkami cherry i fetą
– czekoladowe brownie z sosem karmelowym.