Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

26 listopada 2019

  
Raz na jakiś czas ktoś, kto przychodzi do nas po Rubena, ale zamawia kanapkę z pastrami. Korzystając z tych łamów chciałabym napisać, że nasz Ruben to klasyczna wersja Rubena, czyli kanapka z peklowaną wołowiną, serem, sosem rosyjskim i kiszoną kapustą. Nie mamy i nigdy nie mielismy w naszej ofercie pastrami. Peklowana wołowina i pastrami to dwie różne wędliny. Pastrami po peklowaniu dojrzewa i jest wędzona, a peklowaną wołowinę się gotuje lub piecze. W związku z tym mają one inny smak, co przekłada się również na smak kanapki. Naszą wołowinę peklujemy i pieczemy na miejscu, a co do pastrami w kanapkach z innych barów i restauracji w Krakowie – nie wiem jak to wygląda – niektórzy pewnie wędzą i peklują sami, niektórzy kupują gotowe.
Co ciekawe – dowiedziałam się, że wersja Rubena z pastrami ma nawet swoją nazwę wśród amerykańskich ortodoksów – to Rachel. Podobnie jak francuska kanapka Croque Madame to wersja Croque Monsieur wzbogacona o sadzone jajko.
Kończę już ten przydługi wywód i zapraszam Was nie tylko na Rubeny. Propozycji jest trochę więcej, oto one:
– krem kalafiorowy
– gnocchi z sosem z gorgonzoli, rukolą i świeżymi pomidorami
– perski kurczak ze śliwkami, miętą i kaszą bulgur
– tarta z pieczarkami, mozzarellą, gorgonzolą i bazylią
– ciasto marchewkowe z kremem waniliowym.