Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

2020-06-01 10:44:39

No to jesteśmy z powrotem. Kiedy minęła dziesiąta, zaczęłam się srodze denerwować. Czujemy się prawie tak, jakbyśmy otwierali po raz pierwszy, jakby ostatnie sześć lat – bo firmę zarejestrowałam szóstego czerwca 2014 roku – nie miało miejsca. Trochę jak tabula rasa, chociaż sporo na tej rasie jest zapisanych historii. Mam delikatną pustkę w głowie, nie bardzo wiem co napisać i w ogóle odzwyczaiłam się od przygotowań i idzie mi dziś trochę kulawo. Ale daję sobie ten tydzień na ponowne wdrożenie się we wszystkie obowiązki i upłynnienie i przyspieszenie swoich ruchów. Mam nadzieję, że parę osób się pojawi – pierwsza stała klientka już obsłużona, dzwonił już kolega z zamówieniem, a siostra też wpadnie po południu i weźmie parę rzeczy dla siebie i koleżanek z pracy. Na pierwszy dzień otwarcia przygotowaliśmy dla Was nowe danie – kurczaka po wietnamsku, którego robiliśmy w domu i który bardzo nam zasmakował. Kurczak jest w gęstym, słodkawo-ostrawym sosie, na bazie skarmelizowanego cukru muscovado, z imbirem i dymką. Aromatyczny i smaczny. A całość dzisiejszego menu przedstawia się następująco:
– botwinka z jogurtem
– kurczak po wietnamsku w słodko-ostrym sosie, z dymką i ryżem basmati
– tarta z cukinią, serem pecorino romano i natką pietruszki
– czekoladowe brownie z sosem karmelowym.
Focaccii dziś nie serwujemy, bo dostawa włoskich specjałów zjawi się dopiero po południu. Ale rubeny, bagietki, sałatka i zielony koktajl jak najbardziej są dostępne.