Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

2020-09-09 10:11:53

Prawie dwa tygodnie temu, w Porannej Mannie – piątkowej audycji Radia Nowy Świat – Wojciech Mann pytał ludzi, o czym najbardziej w życiu zapomnieli. Wiecie – takie epickie wpadki związane z roztargnieniem. Słuchałam tej audycji, słuchała jej także w Gdyni moja siostra. Ja posłuchałam, nie miałam żadnych refleksji, czy też może autorefleksji, ale Basia – ona od razu pomyślała o moim „wyczynie” sprzed dwudziestu kilku lat. Otóż – tuż przed Bożym Narodzeniem moja mama upiekła blaszkę ciasta drożdżowego dla naszej zaprzyjaźnionej rodziny. Powierzyła mi zadanie dostarczenia ciasta do ich domu. Było to proste zadanie, gdyż z zaprzyjaźnionej rodziny była moja przyjaciółka z klasy – Ania – po którą przychodziłam kilka razy w tygodniu. Głównie po to, by udać się pospołu do „naszej” knajpy, spotkać tam pozostałe przyjaciółki i rozlicznych znajomych i kolegów, napić się piwka i napalić szlugów. To w zasadzie byłby koniec tej historii. Minęło kilka miesięcy, zbliżała się Wielkanoc i mama zaordynowała wiosenne porządki. Zabrałam się więc za sprzątanie swojego pokoju. Odsuwam tapczan, patrzę, a tam blaszka z ciastem! Tym samym ciastem drożdżowym, które miałam dostarczyć zimą na osiedle Aleksandrówka. Wysuszonym na wiór. Jak to się dokonało? Torturujcie mnie, a Wam nie powiem. Nie mam bladego pojęcia, jak pyszna drożdżówka wraz z blaszką znalazła się za moim łóżkiem i niezauważona przeleżała aż do Wielkanocy. W każdym razie Basi od razu przyszło do głowy, że być może powinnam wtedy zadzwonić i uraczyć słuchaczy swoją opowieścią.
A propos raczenia się – Wy też możecie się dziś uraczyć u nas, naszymi daniami lanczowymi oraz deserem. A oto co do raczenia przygotowaliśmy:
– toskańska zupa pomidorowa z oliwą extra vergine i bazylią
– kokosowe curry z dyni i batatów, ze szpinakiem, orzeszkami ziemnymi i kolendrą, podawane z ryżem basmati
– tarta z cukinia, oliwkami ligiryjskimi, pestkami słonecznika i serem dobbiaco
– sbriciolata z serem ricotta i borówkami amerykańskimi.