Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

2020-11-17 09:32:47

Na początek chciałabym Wam napisać, ze jeśli ktoś chce zjeść sobie rubena w tym tygodniu, to może to zrobić jedynie dziś i jutro. We czwartek i piątek, ze względów zdrowotnych, musimy zamknąć podwoje. Prawdopodobnie w poniedziałek już normalnie otwieramy, ale jeszcze będziemy Was informować.
A abstrachując – nabyłam "Ludową historię Ameryki", a właśnie ukazała się "Ludowa historia Polski" Adama Leszczyńskiego. Od kilku miesięcy trafiałam na fragmenty tej książki, bądź wywiady z autorem, a teraz będę mogła sobie poczytać. Z resztą autor był w niedzielę gościem Grzegorza Sroczyńskiego w "Świat się chwieje" – niedzielnej porannej audycji w TOK.FM. Słuchałam z dużym zainteresowaniem, chociaż bez wielkiej przyjemności, bo temat jest ciężki, nieprzepracowany, a pozostałości pańsko-chłopskich i fabrykancko-robotniczych stosunków są wciąż żywe w naszym państwie i widać je wyraźnie na każdym kroku. Taki przykład – w 1861 właściciele ziemscy w zaborze rosyjskim, w związku z coraz częstszymi ucieczkami chłopów ze swoich folwarków, poprosili carskie wojska o pomoc w rozwiązaniu tej kwestii. No i wojska rosyjskie pomogły – ścigały zbiegłych, batożyły, wymierzały kary. A dwa lata później, przy okazji Powstania Styczniowego chłop ani myślał pomagać swemu oprawcy, który chwile temu wzywał na niego wojska, przeciw którym teraz walczył w powstaniu. No i oczywiście żale, wyrzekanie na ciemnego chłopa – że nie chce walczyć za Ojczyznę, że jest ciemny i słucha podszeptów złych zaborców. Nikt nigdy nie połączył kropek. Zdumiewające.
Dlatego tuszę, że będzie to lektura pouczająca, ale ciężka i irytująca w wielu miejscach. No ale najpierw będę czytać o Stanach Zjednoczonych i się naczytam o tamtejszym niewolnictwie – może tamte historie będą jeszcze trudniejsze i przez ich pryzmat na niewolnictwo polskich chłopów wyda się mniej straszne i niesprawiedliwe…
Książkę oczywiście polecam z całej sily, tak jak i dzisiejszy lancz. A oto jego składowe:
– krem kalafiorowy z prażonymi pestkami dyni
– minestrone
– tagliatelle alla puttanesca z sosem z oliwek, kaparów i pomidorów, z natką pietruszki i serem grana padano
– tarta z burakami, gorgonzolą i orzechami włoskimi
– sbriciolata z porzeczkami i serem ricotta.