Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

18 lutego 2021

  
Rozzuchwalona sobotnim powodzeniem planów, popedałowalam wczoraj do „Kina Pod Baranami”. Nie byłabym sobą, gdybym po prostu weszła, zajęła miejsce i oddała się kontemplacji obrazu. Na półpiętrze Pałacu Pod Baranami spostrzegłam się, że owszem – mam bilet na tę godzinę i na ten film, ale seans odbywa się w filii kina, czyli w Małopolskim Ogrodzie Sztuki na Rajskiej. Schodami w dół, odpiąć rower, na Szewskiej ostroznie, bo wszędzie czyhają stare tory tramwajowe. Na szczęście zdążyłam jeszcze na końcówkę reklam i obejrzałam film od początku do końca. Film – „Obraz Pożądania”, a właściwie to „Herezja Oranżu Palonego” do wybitnych dzieł nie należy, ale jakieś echa hitchcokowskie się nad nim unoszą. Poza tym – bajeczna posiadłość nad brzegiem jeziora Como, a na okrasę Elisabeth Dębicki, Mick Jagger i Claes Bang. Kto nie wie, kimże jest ostatni pan, ktorego nazwisko i imię nie wiem jak się wymawia, bo to Duńczyk, ten niech przypomni sobie fantastyczny film „The Square”, gdzie Bang gra główną rolę – dyrektora muzeum w Kopenhadze. Pamiętać go także możecie z miniserialu na Netflixie – Dracula. Jest to mężczyzna wysoki, szczupły, o szlachetnych rysach, w średnim wieku. Myślę, że Hollywood będzie go sobie wyrywać z rąk planów filmowych, bo ma taką charakterystyczną fizycznosć, jakiej w międzynarodowym kinie próżno szukać. Wysoki przystojny mężczyzna to doskonały partner na planie dla wysokiej i pięknej Elisabeth Dębicki. Piękni ludzie, piękne krajobrazy, piękne wnętrza domów i niepiękne wnętrza bohaterów – tego mi było potrzeba.
Za to dla Was mamy dziś coś, czego na pewno potrzeba Wam. To tak lubiana przez Was quedadilla. Oraz dodatkowo amatriciana. Żeby już nie zanudzać spojlerami, wymieniam wszystko poniżej, w zwyczajowym porządku:
– krem z groszku z miętą i jogurtem
– quesadillas – grillowana tortilla z serem, szynką, kukurydzą, cukinią i sałatą z winegretem
– linguine all’amatriciana – w sosie pomidorowym z dojrzewającym podgardlem, oliwą extra vergine i serem pecorino romano
– tarta porowo-serowa ( gorgonzola i pecorino) z orzechami włoskim i tymiankiem
– tarta czekoladowo – kajmakowa.