Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

24 lutego 2021

  
Na fotografii efemeryczny memoriał ku czci Jima Hensona – powstały dziś rano, by po chwili ulec zjedzeniu. Myślę, że Pan Henson nie miałby nic przeciwko i skomentowałby jednym ze zgryźliwych tetryków z loży w swoich „Muppetach”. Memoriał powstał z przypadku, a bezwiednie przyczyniła się do niego pani Ewa z piekarni, której troszkę dziś nie powiodło się krojenie chleba – może był jeszcze ciepły, a może za gliniasty. No więc Pani Ewa wytworzyła otwór gębowy, małżonek zaś, podczas porannego przygotowywanie rubenów, został autorem oczu. Mi została skromniutka rola lekkiego naciśnięcia, w celu utworzenia pseudo-nosa. Patrzymy i już wyobrażamy sobie tę postać – jedną z setek, które stworzył Jim Henson – w scence z Muppetów, lub Ulicy Sezamkowej. W Ulicy Sezamkowej taka kromka mogłaby wyśpiewać lekcję poglądową dla dzieciaków o chlebie i bułkach – jak powstają, jakie są rodzaje, jak wcześnie wstaje piekarz. Na końcu pożarłby ją Cookie Monster, bo okazałoby się oczywiście, że to kromka chlebka bananowego. A Ciasteczkowy nie gardzi takimi specjałami, bo to prawie ciastko. Po kromce zostałyby okruszki i już na miejsce przyleciałby Hrabia Liczula, wraz ze swoimi nietoperzami, podśpiewującymi falsetem – raźno i śpiewająco zabraliby się do liczenia okruchów. Okruchy wylądowałyby zaś u Oskara w śmietniku. W zasadzie można by oprzeć cały odcinek o tę kromkę chleba, wplatając w to ważne idee zero waiste.
A propos nietoperzy – mi zawsze w hensonowych dziełach najbardziej podobały się te różnorakie chórki owocowo-warzywno-zwierzęce, które cienko podśpiewywały rozmaite frazy, zwykle powtarzając po głównym wokaliście.
Taka ładna wspominka się tu wytworzyła, a tymczasem, w sprawach bieżących też trochę słychać, a nawet widać. Co widać, słychać i czuć, już Wam wyłuszczam pod spodem, w podpunktach:
– krem kalafiorowy z prażonymi pestkami dyni
– chili con pavo – z indykiem, czerwoną fasolą, kukurydzą i pomidorami, podawane z ryżem
– tarta z pieczarkami, gorgonzolą, mozzarellą di bufala i czarnuszką
– sbriciolata a czarnymi porzeczkami i ricottą.