Jest sprawa, która w tym tygodniu nie daje mi spokoju. Nie mogę zrozumieć tego fenomenu, tej zbiorowej histerii, tego olbrzymiego zainteresowania brytyjskim dworem królewskim. O co chodzi? Mamy XXI wiek, coraz więcej grup w społeczeństwach domaga się równych praw, emancypuje się, zyskuje świadomość. Tymczasem, ponad politycznym i społecznymi podziałami, połowa świata fiksuje się na rodzinie królewskiej z Wielkiej Brytanii, ich odłamach i odnogach. Rodzinie królewskiej – tym relikcie imperialnej przeszłości, której styl życia, funkcje i istnienie wydają mi się tak odległe czasowo, wyjęte z poprzedniego wieku i generalnie dość kuriozalne. A tymczasem w Polsce, najpoważniejsza telewizja informacyjna serwuje wywiad jednej z młodych par z rodu Windsorów, a wszyscy rzucają się komentować. Jak słusznie i zgrabnie zauważył Wojciech Orliński, dziwnym trafem ci wszyscy, którzy narzekają na spadek jakości treści w mediach, na ich tabloidyzację – ci wszyscy świetnie znają niuanse życia rodzinne koligacje tych wszystkich książąt, ich małżonek i ich dzieci, oraz świetnie orientują się w ich problemach. Może ja tu czegoś nie rozumiem, może nie dość interesuję się światem wokół – nie wiem, ale chętnie posłuchałabym mądrego głosu jakiegoś badacza trendów i zachowań społecznych, który wytłumaczyłby mi to w przystępny sposób. Póki nie znajdę takiej analizy, czuję że cała ta rojalska heca to jakaś dziwota. A Pudelek to już zupełnie zdurniał od tych sussexów.
Okopana w niechęci do tropienia życia warstwy uprzywilejowanej z Wysp Brytyjskich, wykazuję się za to ponadprzeciętną chęcią do niuansów, a raczej ich kompletnego braku, w swojej pracy. Dziś na przykład, udało mi się kupić po pięciu dniach polowania, prawdziwy chleb tostowy w piekarni. Skutkiem tego zakupu są grzanki do zupy – aromatyczne i chrupiące. A co do reszty – przedstawia się następująco:
– florencka zupa z fasoli z jarmużem i grzankami
– tagliatelle alla putanesca – z sosem z oliwek, kaparów i pomidorów, natką pietruszki i grana padano
– 10 porcji czerwonego kokosowego curry z kurczakiem, warzywami i ryżem basmati
– tarta z pieczarkami, mozzarellą i gorgonzolą
– tarta z białej czekolady z kardamonem i musem z malin!