Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

12 kwietnia 2021

Dziś przygotowaliśmy dla Was danie, o którym kompletnie zapomniałam. I byłoby sobie w niebycie, w limbo, w starej lamusowni między wszystkimi datami z historii Polski i świata, które musiałam przyswoić na maturze, a nazwami wszystkich rękę świata, które ryliśmy na blachę chyba w trzeciej liceum. Ale ze dwa tygodnie temu nasz stały klient przypomniał mi o tym daniu – muszę powiedzieć, że byłam w lekkim szoku, że o nim zapomniałam. Jednak biorąc pod uwagę upierdliwość jego przygotowania, oraz przemysłowe ilości kurczaka, jakie trzeba do niego pokroić i zesmażyć tuszę, że zepchnięcie kurczaka po wietnamsku w zakamary to nieuświadomiona strategia mojego mózgowia. No ale udało się wszystko przygotować, ryż się pichci w wielkim termosie do pichcenia ryżu, a ja złapałam wreszcie chwile, żeby Was o tym wszystkim powiadomić. Całe zaś poniedziałkowe menu kształtuje się następująco:

  • zupa z kapusty z pesto, pomidorami i grana padano
  • kurczak po wietnamsku z i bitem, papryczką, ciemnym karmelizowanym cukrem muscovado i kilkoma innymi sekretnym składnikami, podawany ze świeżą dymką i ryżem basmati
  • tarta z brokułami, duńskim serem pleśniowym i pustkami słonecznika
  • tarta czekoladowo-kajmakowa.