Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

14 maja 2021

Coraz więcej pojawia się informacji, że otwierające się po lockdownie restauracje rozpaczliwie poszukują rąk do pracy. Że wielu z tych, których zwolniono ze stanowisk, przebranżowiło się i ani myślą wracać. Niedawno na grupie spożywczej ktoś wrzucił dane, które firmy z branży gastro w Krakowie dostały największa pomoc od państwa. Wywołało to mały kałoszkwał (taką pewnie wrzucający osoba miała intencję), a ja zachodzę w głowę, jak kogoś mogą razić te liczby. Pomoc powędrowała bowiem do tych, którzy swoich pracowników zatrudniali na normalnych rynkowych warunkach – dawali im umowę o pracę i postanowili utrzymać ich etaty na czas pandemii. Wszyscy, którzy dawali umowy cywilno-prawne, teraz mają problem ze znalezieniem ludzi do tej – bądź co bądź ciężkiej – pracy. I wiecie co? Może to nie jest zbyt chrześcijańskie, ale ja się cieszę, że nikt nie chce pracować na umowę -zlecenie za małe pieniądze. Sama przepracowałam tak lata. Może to jest ten czas, w którym przetrwają najbardziej ludzcy pracodawcy a gastronomia zacznie wychodzić powoli z szarej strefy? Wiem, że szanse są małe, bo pewnie skończy się tak jak na zachodzie – pracować na czarno będą imigranci zarobkowi, bo suwa trzeba przecież co 3 lata wymienić. Mimo to mam nadzieję, że coś się ruszy w tej kwestii. Pracownicy gastronomii – kibicuję Wam bardzo! Sama Was nie zatrudniam bo mnie na Was nie stać – dlatego nigdy się nie rozrośniemy oraz nie dorobimy się dużych pieniędzy. Czy mnie to martwi? Ależ skąd!
Pozbawiona na tę chwilę zmartwień, z radością mam Wam do przekazania informacje na temat dzisiejszego lanczu. Oto one:

  • krem z dyni z mleczkiem kokosowym, imbirem i limonką
  • cannelloni nadziewane szpinakiem, ricottą i grana padano, zapiekane w sosie rosè
  • tarta porowa z gorgonzolą i orzechami włoskimi
  • tarta cytrynowa z bezą.