Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

16 sierpnia 2021

Tak dla porządku przypominam, że makaron, którego używamy to nie jakiś tam byle jaki tani odpowiednik włoskiego makaronu. To wspaniały makaron firmy La Molisana, z najmniejszej włoskiej prowincji – Molise. Czyli z południowego centrum buta, ze wschodniej strony, otoczonej przez Lacjum, Abruzję, Kampanię i Apulię. I uwierzcie mi – różnica między nim, a nawet choćby najpopularniejszą u nas, wiodącą włoską marką, jest zasadnicza. Czasem kupuję farfalle tej popularnej marki, bo nie zawsze mogę dostać farfalle z La Molisany – jest poprawnie, ale to nie to samo. Tu mamy do czynienia z naprawdę pierwszorzędnym produktem. I dziś taki produkt może spełnić rolę Waszego lanczu, w postaci długiego makaronu bucatini – takie grubsze spaghetti, z dziurką w środku. Jest wyjątkowo smaczny i sprężysty. Zachęcam do spróbowania – razem z makaronem dostaniecie nasze pesto, które robiłam w okolicach ósmej rano – w pesto zaś jest ser pecorino, co dodaje mu charakteru i sprawia, ze jest jeszcze smaczniejsze. Oprócz makaronu, są jeszcze nasze kanapki i sałatka ze stałego menu, oraz takie składowe lanczu:

  • krem z soczewicy i marchewki z kminkiem i kolendrą
  • bucatini z pesto, pomidorami i grana padano
  • tarta z pieczonym kalafiorem, kaparami, i pomidorami
  • ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi i kremem waniliowym.