Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

17 sierpnia 2021

Przyznaje, że dzisiejszego ochłodzenia wypatrywałam jak kania dżdżu. Wczorajsza aura tak mnie bowiem wymęczyła, że marzyłam tylko o odrobinie chłodku (słowo „chłodek” już zawsze będzie mi się kojarzyło z memami z Arturem Schopenhauerem: A POD ZIEMIĄ CHŁODEK – wywołującymi moje nieustanne rozbawienie). No i ten chłodek, bynajmniej nie spod ziemi, przyszedł w nocy. Zapowiadał się całą noc dość szumnie, piorunująco i mokro, ale po wyjechaniu rano rowerem do pracy z upragnieniem wdychałam dżdżyste powietrze. Zastanawiałam się ostatnio nad tym, że (tu mówię oczywiście za siebie) jako człowiek – produkt klimatu umiarkowanego, najlepiej się czuję właśnie w umiarkowanych temperaturach – tak do 24 stopni. Dla naszej lektorki hiszpańskiego temperatura w okolicach dwudziestu stopni to beznadzieja i porażka – upały to jej ewidentny żywioł.
Hehe, a propos hiszpańskiego, to wczoraj graliśmy w tę grę, w której przyklejają ci na czoło kartkę z imieniem i nazwiskiem, lub nazwą przedmiotu a Ty musisz zgadnąć kto/co to jest, zadając pytania, na które reszta towarzystwa odpowiada tylko „tak” lub „nie”. Mireia z nami zagrała – wymyśliłam dla niej kartkę „BRACIA GOLEC” – było to powodem naszych niemal spazmatycznym śmiechów. Mireia nie miała pojęcia, kto zacz, chociaż dobrze jej szło – pytała, czy jeden z nich umarł, a drugi ciągle żyje – myśląc, że zrobiliśmy z niej braci Kaczyńskich. Nie udało jej się zgadnąć, ale po zobaczeniu zdjęcia rzuciła: „Guapo!”, czym wprawiła nas w konsternację, bo żadne z nas jak tam siedzieliśmy, nie uważa braci Golców za przystojniaków. No ale – co kraj to standardy guapizmu.
Standardy to dobre hasło, żeby pchnąć temat w kierunku okołokulinarnym i przedstawić Wam nasze dzisiejsze propozycje. Wszystkie zrobione zgodnie z naszymi standardami. A co dziś mamy? Spieszę z informacją:

  • minestrone czyli włoska zupa warzywna
  • krem z soczewicy i marchewki z kminkiem i kolendrą
  • butter chicken – kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie maślano-jogurtowo-orzechowym (prażone, mielone nerkowce), z ryżem basmati
  • tarta z bio buraczkami gotowanymi na parze, kozim serem, pestkami dyni i odrobiną octu balsamicznego
  • tarta czekoladowo-kajmakowa.