Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

24 stycznia 2022

Jeśli szukacie wartościowych filmów, a jeśli takowe były w opłacanym przez Was streamingu, ale zdążyliście wszystkie obejrzeć, a nowe produkcje nie spełniają oczekiwań, może warto zainteresować się filmami kinowymi. Filmami, których przeważnie próżno szukać na amerykańskich platformach. Szukając „Szpiega”, natrafiliśmy na mojeekino.pl – platformę, która zrzesza kina studyjne w Polsce. Oprócz oglądania premier na bieżąco, można sobie właśnie takiego „Szpiega” sprzed ponad dziesięciu lat zobaczyć. Dostęp do filmu na 48 godzin kosztuje 15 złotych i niektórych może to zniechęcić, no ale za jakość zawsze trzeba zapłacić. Poza tym 15 złotych to cena taniego biletu do kina dla jednej osoby. Mało tego – wybieramy sobie z listy kino studyjne, w którym chcemy film obejrzeć – wspierająć je jednocześnie. My obejrzeliśmy w kinie Kika – bo jest na dzielni, no i zawsze je bardzo lubiłam. Doszliśmy do wniosku, ze wolimy raz – dwa razy w tygodniu obejrzeć coś naprawdę wartościowego, niż często jakieś zapychacze średniej jakości. A jeśli chodzi o „Szpiega”, to nie jest to nawet film bardzo dobry. Dla mnie to kino wybitne, 10/10 – jeden z lepszych filmów, jakie powstały. Trzeba go oglądać niezwykle uważnie i maksymalnie się skupić, ale dostaniemy za to skupienie wielka nagrodę w postaci koronkowej filmowej roboty, genialnej scenografii i wielowarstwowej historii. Że o scenariuszu i grze aktorskiej nie wspomnę. Kwiat angielskiego aktorstwa zebrany na jednym planie, plus Duńczyk – David Dencik – już choćby z tego powodu warto sobie popatrzeć. Plus Tom Hardy, sprzed ery blockbusterów – jako człowiek, który ma uczucia i nie wygląda jeszcze jak kafar – to również duży atut. Widziałam drugi raz, ale tym razem jestem pod jeszcze większym wrażeniem.

Dania, które mamy dziś w menu, Wy również już widzieliście, co nie znaczy że nie są warte Waszej uwagi. Oto one, w pełnej krasie:

⁃ krem z soczewicy i marchewki z kminkiem i kolendrą

⁃ chili con pavo z indykiem, cukinią, czarną fasolą i kukurydzą, podawane z ryżem

⁃ tarta porowa z fetą, orzechami brazylijskimi i tymiankiem

⁃ tarta kajmakowo-czekoladowa.