Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

4 lutego 2022

Zakończywszy przyswajanie wiedzy na temat ludzkiego mikrobiomu, zapragnęłam czegoś naprawdę lekkiego. Olśniło mnie, że nie czytałam „Cafe Muzeum” Roberta Makłowicza, która to książka parę ładnych lat temu się ukazała. Z resztą autorem blura na tylnej okładce jest nieżyjący już od pięciu lat jego serdeczny przyjaciel – Piotr Bikont. Niezapomniany wizualnie duet Makłowicz – Bikont, zdarzało mi się widywać dwadzieścia lat temu na mieście i nawet wtedy ten widok topił serce. Drobny Robuś versus potężny Piotr wyglądali razem naprawdę uroczo. Zakupiłam wiec reedycję tej książki i czytam sobie do poduszki. Czyta się dobrze i lekko, ale od razu muszę zaznaczyć – pan Robert jest stworzony do występowania przed kamerą i to właśnie w programach jego kwiecisty styl wybrzmiewa tak jak należy. W formie pisanej nie wychodzi już tak znakomicie. Po prostu chyba największym talentem Makłowicza jest opowiadanie nam w trakcie swoich podróży o rozmaitych sprawach, głównie gastronomicznych i historycznych. Widzieć go na ekranie, zwłaszcza gdy pokazuje nam radość z życia i drobnych i większych przyjemności, to prawdziwy miód na serce. A że dziś piątek, to o siedemnastej cotygodniowa premiera nowego odcinka jego kulinarnych podróży. Oczywiście że obejrzymy, zagryzając zacnymi przekąskami i popijając trunkiem. Dziś będzie to kraftowe piwko.
A kraftowy lanczyk możecie zjeść u nas, w Nowym Bufecie. Wprawdzie bez wyszynku, ale w piątkowy wieczór to każdy sobie organizuje wyszynk we własnym zakresie. Co do lanczu – dziś mamy takie propozycje:

  • krem porowo ziemniaczany na białym winie z grzankami czosnkowymi
  • makaron farfalle z cukinia, w sosie śmietanowo-winnym, z serem pecorino romano
  • butter chicken z ryżem basmati i kolendrą 5 porcji
  • tarta z pieczarkami, gorgonzola, grana padano i natką pietruszki
  • tarta waniliowa z owocami leśnymi.