Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

21 lipca 2022

Wprawdzie wrzucam dziś zdjęcie poglądowe słodkiej tarty owocowej, ale ma ona duża konkurencję. Sama w sobie też jest wspaniała, fotogeniczna i bardzo smaczna. No ale właśnie przed chwilą wyjęłam z pieca tartę porową z boczkiem i orzechami włoskimi. I jak tak spojrzałam na nią, to powiedziałam na głos: „ No nie – jak ta tarta wygląda! Ten boczek to już przesada.” Faktycznie – wygląda tak, że najchętniej bym Wam jej nie sprzedała, ale szaleńczo rzuciła się na nią, wygryzają najpierw plastry boczku i wyjadając orzechy. Ale nie zrobię tego – ani Wam, ani sobie. Trzeba mieć jakąś godność. A najlepiej rozum i godność człowieka. Miewam i ja.
I to by było na tyle, jeśli chodzi o dzisiejszy wpis, oraz człowieczą godność – a właściwie człowiecza głodność. Godność właśnie przegrała u mnie z głodnością, więc zakańczane tu swoje dygresje, ponieważ muszę zjeść drugie śniadanie. Jeszcze tylko zaznajomię Was z całym menu na dziś:

  • gazpacho – hiszpański chłodnik z pomidorów i papryki
  • florencka zupa z fasoli z jarmużem
  • kokosowe czerwone curry z pieczonym bakłażanem, cukinią, fasolką szparagową, marchewką i brokułami
  • tarta porowa z wędzonym boczkiem i orzechami włoskimi
  • tarta waniliowa z borówkami amerykańskimi i czerwonymi porzeczkami.