Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

9 grudnia 2022

Obrotny, ma głowę na karku, ma łeb do interesów – bardzo często używamy tych określeń wobec człowieka, który potrafi na wszystkim zarobić. Czasem faktycznie tak jest. Ale bardzo często w taki eufemistyczny sposób określa się cechę, która niby jest na liście siedmiu grzechów głównych, ale urosła do rangi pożądanej cechy.
To chciwość. Często ten sprytny, cwany i obrotny to po prostu człowiek chciwy – chciwy na pieniądze. Jeśliby spytać ludzi, czy chciwość to dobra cecha, odpowiedzi pewnie będą negatywne. Ale jak powiemy, że ma łeb na karku – to zupełnie co innego! Wtedy to jest ktoś, kogo się raczej podziwia, niż jest się zniesmaczonym.
Chciwość może objawiać się sprytnym obchodzeniem przepisów, żeby zarobić dodatkowe pieniądze, nieetycznym ale jeszcze zgodnym z przepisami prowadzeniem interesów, ale może być bardziej przyziemna – na pewno niektórzy z Was mają takich znajomych, którzy zawsze przy płaceniu w knajpie mają niedziałającą kartę, albo akurat zapomnieli portfela. Zwykle wtedy ktoś założy za takiego, żeby oszczędzić wszystkim niezręcznej sytuacji – potem nie może się doprosić o zwrot pieniędzy. I nie chodzi o to, że ten ktoś tych pieniędzy nie ma – po prostu wyżej ceni zachowanie ich w portfelu niż społeczną akceptację.
Świetny film o kryzysie finansowym z 2008 roku, zatytułowany „Margin Call”, u nas pokazywany był jako „Chciwość” – ten jeden wyraz oddaje w pełni rdzeń filmu, mimo że „margin call” znaczy co innego – definicja jest jednak dłuższa i mało znana przeciętnemu kinowemu widzowi.
Tak, oczywiście – zainspirowałam się wczorajszą „nocną zmianą” na budynku naprzeciwko.
Abstrahując – pora na przedstawienie Wam wszystkich pozycji z naszego dzisiejszego menu. A jest ich trochę. Zaczynam:

  • krem z buraków z jogurtem
  • krem z kalafiorowy z pestkami słonecznika i olejem z pestek dyni
  • cannelloni nadziewane szpinakiem, ricottą i gorgonzolą, zapiekane w sosie rosè
  • butter chicken z ryżem basmati kolendrą – około 8-10 porcji
  • tarta z brokułami, fetą i suszonymi pomidorami
  • tarta cytrynowa z bezą.