Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

20 kwietnia 2023

Oglądając czwarty sezon SUKCESJI zwróciłam uwagę męża, jak beznadziejnie wyglądają włosy Siobhan Roy. On oczywiście nie zwrócił na jej fryzurę uwagi – nie zaczaił nawet, że w pierwszym sezonie kiedy nie skupiała się na sprawach firmowych, oraz przed ślubem, miała długie, wspaniałe, jasnorude włosy. Ciągle zwracam mu uwagę: „Zobacz jaka jest potargana – przecież tu wszystko ma znaczenie – każdy element garderoby”. Lub jego brak – zwróćcie uwagę, że te ultrabogate kobiety nie noszą żadnych torebek. Fryzura ma również kolosalne znaczenie („Hair IS everything” – powiedziała bohaterka Fleabag do fryzjera, który zrobił jej siostrze beznadziejną fryzurę). Kiedy zaczęłam drążyć, jak zwykle okazało się, że media tez przyglądają się włosom Shiv – powstał na tem temat artykuł, który sukcesywnie krok po kroku omawia jej włosy, idące ramię w ramię z fabułą.
Ale abstrahując od fryzur, bądź ich braku, dobrze że SUKCESJA już się kończy, bo formuła się wyczerpała. Dla mnie mogłaby być zamknięta w dwóch pierwszych sezonach, które były zdecydowanie lepsze niż kolejne. No ale cóż – i tak oglądamy, przyglądając się Royom jak małpkom w ZOO – w końcu dla nas, szarych i niezamożnych, to jedyna i niepowtarzalna okazja, żeby móc chociaż sobie wyobrazić, jak żyje jeden procent jednego procenta. I poczerpać satysfakcję, że w sumie to są nieszczęśliwe głuptasy, żebrzące o ochłap ojcowskiej miłości. I że wcale im z tego powodu nie zazdrościmy 😀
Cięcie i przechodzę do menu – na horyzoncie pojawili się bowiem już głodni.
Oto nasze propozycje:

  • kokosowa zupa dahl z soczewicy i pomidorów
  • perski kurczak ze śliwkami, bulgurem i miętą
  • tarta z młodym marchewkami, serem scamorza, suszonymi pomidorami i pestkami dyni
  • tarta waniliowa z malinami.