Natrafiłam ostatnio na informację, że Czesi coraz tłumniej przyjeżdżają do Polski na letnie wakacje. Faktycznie – zwłaszcza we Wrocławiu – czeski język da się słyszeć coraz częściej, ale nie przypuszczałam, że zrobił się z tego trend. Nasi sąsiedzi stereotypowo za nami nie przepadają, ale za to my stereotypowo lubimy ich – w związku z tym im jest pewnie trochę przyjemniej u nas niż vice versa. Czesi mają specjalne strony, na których polecają sobie miejscówki w Polsce i wymieniają praktycznymi poradami na temat podróżowania po naszym kraju.
Co ich urzeka? Nasze polskie morze – szerokie, piaszczyste i czyste plaże i temperatura niższa niż na południu Europy. Uważają że mamy piękną przyrodę i równie piękne i stare miasta. No i oczywiście ceny – pytani w artykule twierdzą, że wakacje u nas potrafią być dwa razy tańsze niż u nich.
Kiedy tak będziemy narzekać na tłok nad morzem (siostra, która jechała w zeszłym roku rowerem wzdłuż Bałtyku od naszej zachodniej granicy do Trójmiasta mówiła mi, że po drodze były tylko ze dwie, trzy lokalizacje zatłoczone ponad miarę – natomiast zdarzały się im kompletnie puste plaże, do których np. trzeba było dojść kilometr przez las), paragony grozy i mnóstwo innych rzeczy, spróbujmy popatrzeć na nasz kraj okiem sąsiada – cudzoziemca, który dostrzega to, czego my już nie zauważamy, przywykli do krytykowania i narzekania.
A tak z niezupełnie innej beczki – moja znajoma para ze Starachowic właśnie spędza wakacje odkrywając Mazowsze. Wczoraj miałam od nich zapytanie, gdzie można w Ciechanowie zjeść. I poleciłam im niezawodną Cafe Pitagoras ulokowaną pod wieżą ciśnień, czyli naszym słynnym Torusem. I bardzo mnie urzekł ten pomysł – Mazowsze nie jest pierwszym, drugim, trzecim a nawet czwartym pomysłem na wakacje, ale można sobie tu zaplanować naprawdę fajny pobyt. Oczywiście pozdrawiam Monikę i Piotra i życzę im udanych wakacji na naszym płaskim placku mazowieckim.
A Was zapraszam na lancz:
- krem z buraków z jogurtem
- butter chicken – kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie jogurtowo – maślano – orzechowym (nerkowce), z ryżem basmati i kolendrą
- tarta z młodym marchewkami, suszonymi pomidorami i serem pecorino romano.