Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

18 września 2023

Obejrzeliśmy wczoraj wyjątkowo ciekawy wywiad z polskim profesorem ekonomii Marcinem Piątkowskim. Piątkowski jest wiodącym ekonomistą Banku Światowego, profesorem Akademik Leona Koźmińskiego – to tylko niektóre z jego byłych i obecnych funkcji i stanowisk. Jest autorem książki pod tytułem „Złoty Wiek” – która doczekała się właśnie drugiego, uwspółcześnione wydania i którą zamierzam sobie kupić. Autor stawia w niej tezę, że złoty wiek państwa polskiego – ten jagielloński, o którym zwykliśmy myśleć jako o rozkwicie naszej państwowości, to swego rodzaju konstrukt, niemający wiele wspólnego z faktami. Książka poświęcona jest zagadnieniu, że nasz złoty wiek właśnie przeżywamy. Że mimo oczywistych trudności i zaniedbań to właśnie ostatnie 33 lata. Czas, w którym mam lepszą sytuację ekonomiczną niż kiedykolwiek wcześniej.
Rozmowa z profesorem jest dobrze poprowadzona i padają świetne pytania. A możecie ją obejrzeć na kanale Dwie Lewe Ręce. Dla interesujących się polityką (bo wiecie – ja niby się przestałam interesować, ale jednak się interesuję – po prostu szukam jakościowych treści) Dwie Lewe Ręce to bardzo cenna pozycja. Z resztą prawie po każdym pytaniu profesor kiwa głową i jest bardzo zadowolony z tego, czego chcą się od niego dowiedzieć prowadzący.
Wyłuskałam sobie na przykład to, że byliśmy na wskroś libertariańskim państwem przed wiekami – tak libertariańskim, jak nawet najsroższym wolnościowców nie śmiałoby się śnić. I echa tamtego libertarianizmu wciąż tu są. Plan jest taki, że w najbliższych tygodniach nabędę „Złoty Wiek”. Ale najpierw muszę przeczytać trzy archiwalne numery Herito, jakie zakupiłam w zeszłym tygodniu. Pierwszy (ale tak literalnie pierwszy, z 2010 roku – traktujący o uprzedzeniach i o tym, jak się nawzajem w tej części Europy postrzegamy) powoli kończę. Jest świetny – jak każdy z resztą.
Nasz lancz też jest całkiem do rzeczy – niektórzy z Was nazwą go świetnym inni tylko poprawnym, a kolejni kupią rubena – dobrze że jest wybór.
A wybór lanczowy jest dziś taki:

  • krem pomidorowy
  • kokosowe curry z ciecierzycy i szpinaku, podawane z ryżem basmati
  • tarta z pieczoną papryką i mozzarellą fior di latte.