Będąc na Powolnej Sobocie w Pałacu Potockich przedwczoraj, dowiedziałam się ciekawych rzeczy na temat tego, jaki wpływ mają różnego rodzaju gry na nasze mózgi. Jak się pewnie domyślacie, wpływ ten jest niebagatelny. Dość powiedzieć, że badania pokazały, że u osób z Alzheimerem, które zaczęły grać regularnie w GO, rozwój choroby został zahamowany. Jeśliby emeryci grali codziennie pół godziny w Minecrafta, to też ma to dobry wpływ na ich mózgi. Tutaj sprawa jest jednak trudniejsza, bo trudniej siedemdziesiolatkow posadzić przed komputerem i nauczyć grać w grę. Cyfrowe wykluczenie jest czasem nie do przejścia. A o tym wszystkim mówiła nam neurologia – np bardzo ciekawie mówiła, przepytywana przez Aga Kozak. Przez Agę przepytywana była też dwójka gości, ktorzy z grami związali swoje zawodowe życie i prowadzą dwa miejsca – Hocki Klocki i Boardowa. A potem całe towarzystwo zaczęło grać w rozmaite gry, które goście ze sobą przynieśli. My obstawiłyśmy drewniane Scrabble, gdzie układa się tylko czteroliterowe wyrazy – świetnie się grało. Była też najstarsza gra świata z Cesarstwa Rzymskiego, indyjskie bilardy i wiele innych. A w drugiej sali były planszówka – dla tych, co im długie i skomplikowane instrukcje niestraszne. Czyli absolutnie nie dla mnie – małżonek by się tam odnalazł, jeśli tylko poszedłby ze mną.
Mam nadzieję, że moje łojenie w karty przez całe liceum też miało jakiś pozytywny wpływ na mózg. Albo inaczej – chciałabym wierzyć, że strategie karciane neutralizowały choć trochę szkody, jakie w tym samym czasie czyniłam sobie nikotyną, a czasem i słabym alkoholem.
Powolne Soboty będę nieustannie polecać – zasługują na pękającą w szwach salę. Przyprowadziłam ze sobą koleżankę i bardzo jej się spodobało.
Per analogiam – jeśli Wam się już u nas podoba, to przyjdźcie z koleżanką (niektórzy przychodzą – doceniam to bardzo!). Dziś skosztujecie takich dan:
- kokosowa zupa dahl z soczewicy i pomidorów
- quesadilla – grillowana tortilla z serem, szynka, cukinia, kukurydza, sosem z wędzoną papryką i sałatą z winegretem
- tarta z pieczoną dynią makaronową, halloumi i pomidorkami.