Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

13 lutego 2024

Tarta na tym zdjęciu to nie jest dzisiejsza tarta. To znaczy jest do niej bardzo podobna, ale dzisiejsza tarta piecze się jeszcze w piecu. Kiedy już się zrobi, prawdopodobnie podmienię zdjęcie na bardziej aktualne – to jest chyba z okolic końca listopada zeszłego roku. No ale co robić – czas nagli, jest 9:50, a ja nie mam czasu na czekanie z rozpoczęciem pisania na gotową tartę. Oszukałam Was więc – ale od razu się przyznaję. I nie pisnęłabym słówkiem, że to inny egzemplarz, ale na tej listopadowej wyraźnie widać kawałki migdałów – no a na dzisiejszej żadnych migdałów nie znajdziecie. Czyli możemy się umówić, że jest to coś w rodzaju informacji na opakowaniu. Na przykład kiedyś kupiłam sól, na której był obrazek jajka na miękko w podstawce i podpis: propozycja podania. Przyznaję, że okrutnie mnie to rozbawiło. Wtedy mnie rozbawiło, a dziś stosuję bardzo podobny trik.
Czyli, reasumując – dzisiejsze zdjęcie to propozycja podania tarta z brolułami – jeśli pragniecie mieć tożsamą, posiekajcie migdały, uprażcie i posypie nimi tartę.
W każdym razie – jest 9:55, tarcie został jeszcze kwadrans w piecu, a ja mogę w tym czasie podzielić się z Wami naszą lanczową listą. Oto co przygotowaliśmy:

  • krem z dyni z mleczkiem kokosowym – dostępny od 10:30
  • trzy porcje toskańskiej pomidorowej
  • makaron tagliatelle all’amatriciana w sosie z pomidorów, z guanciale – dojrzewającym policzkiem wieprzowym, oliwą extra vergine i serem pecorino romano – jest to danie z gatunku tych zwyczajnych – niezwyczajnych, normalnych – nienormalnych, czyli na pozór nic w nim nie ma ciekawego, a smakuje nadzwyczaj dobrze
  • tarta z brokułami, fetą i oliwkami liguryjskimi.