Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

27 lutego 2024

Dostałam wreszcie ostateczną odpowiedź, dlaczego tak bardzo nie podobała mi się “Diuna”. Denis Villeneuve powiedział ostatnio w wywiadzie, że buduje filmy obrazem i dźwiękiem, a współczesne filmy sa według niego przegadane. Tak – to jest to. Bo ja uważam, że scenariusz jest bardzo ważny i nie myślę, że we współczesnym kinie jest za dużo dialogów – we współczesnym kinie jest bardzo mało naprawdę dobrych scenariuszy. Reprezentuję frakcję miłośniczek filmów przegadanych – ale muszą to być dialogowe perełki. Dlatego jestem bardzo surowym sędzią. Oczywiście to nie jedyny klucz kinematografii i seriali do mojego serca, bo obraz i dźwięk też są bardzo ważne. No ale od kilku już lat oprócz słabych gadek, na ekranie denerwuje mnie niezmiernie sztampowa bądź niedopasowana muzyka ilustracyjna. I jako nieznośną znajduję muzykę Hansa Zimmera w “Diunie”. Muzykę, którą miłośnicy tego filmu są zachwyceni.
A propos podzielonej publiki – będąc niedawno w stolicy, oglądałam z koleżanką nowego “Znachora”, który miał być niezły – tak według krytyków, jak i publiki. Przy czym ona doskonale zna starego, a ja nigdy go nie widziałam – mam tylko jakieś przebłyski Bińczyckiego w polu, zabandażowanej głowy Dymnej i mowę Fronczewskiego w sądzie.
O matko, jak nam się ten film nie podobał! Jak zły był dla nas w każdym aspekcie. W drugiej połowie oglądania byłyśmy jak harpie – dosłownie pastwiłyśmy się nad poszczególnymi scenami, a owo pastwienie dawało nam rozkosz. Wspinałyśmy się na wyżyny kreatywności językowej łamanej przez zwykłe chamstwo – wiecie, znacie, tego się nie udostępnia opinii publicznej. A kiedy odwiedziłam później przyjaciół, oni z kolei byli zadowoleni z seansu “Znachora”. Tak to jest z tymi gustami.
W kwestii gustów liczę jednak, że dzisiejszy z lanczem trafimy w Wasze, stając się może nie blockbusterem (bez przesady!), ale porządna produkcja, z przyzwoitą frekwencją, koszty której nam się zwrócą z nawiązką. A oto propozycje:

  • ribollita
  • wegański tażin z batatami, bakłażanem, ciecierzycą, cukinią, suszonymi morelami, prażonymi płatkami migdałów, kolendrą i bulgurem
  • chili con carne
  • tarta z pieczoną dynią, fetą i pomidorkami.