Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

28 lutego 2024

Muszę przyznać, że szczerze nie znoszę tych wszystkich ankiet zadowolenia konsumenckiego. Wywołują we mnie chęć mordu i kasuję je ze skrzynki mailowej z szybkością błyskawicy. Myślę wtedy: “A weźcie się odczepcie ode mnie. Kupiłam usługę, została zrealizowana – po co to drążyć?Jak byłabym niezadowolona, to na pewno byście się dowiedzieli.” A te wszystkie czy się pani podobało, na ile była pani zadowolona z usług od jednego do dziesięciu, twoja opinia jest dla nas ważna – NIE. Chcę kupić produkt czy usługę i zapomnieć.
I muszę przyznać, że w związku z moją dużą niechęcią do tego typu praktyk, na mój top topów a rebours trafiła zeszłoroczna wizytą w restauracji w ramach jakiegoś tygodnia restauracyjnego z gotowymi zestawami i atrakcyjnymi cenami. Już na miejscu każdy dostał papierową podkładkę pod talerz z dokładną instrukcją jak zrobić zdjęcie na instagrama, jak oznaczyć na nich organizatora wydarzenia i potem koniecznie opublikować. Dostawałam też w tej sprawie maile, które doprowadzały mnie do szewskiej pasji. Po prostu czułam się osaczona. Skutek jest taki, że postanowiłam już więcej nie wziąć w wydarzeniu udziału, bo ta namolność promocyjna nie jest na moje skromniutkie i malutkie nerwy 😄. Nikt tego nie zauważy, mi też nic nie ubędzie. Z resztą doszliśmy z małżonkiem do wniosku, że wolimy iść normalnie do restauracji, zapłacić pełną kwotę, dodać uczciwy napiwek – zamiast płacić połowę ceny, w której to połowie jest jeszcze prowizja dla pośrednika. I wiem, że wielu z Was się ze mną nie zgodzi i oczywiście rozumiem. No ale jestem przedstawicielką gastronomii, a czasy są trudne – dlatego wolę zjeść i popić bez zniżek.
Skończywszy wątek i nie wymyśliwszy zgrabnego mostu łączącego część felietonową z częścią mięsno – merytoryczną, prezentuję Wam ową czēść już bez zbędnych ceregieli:

  • krem z dyni z mleczkiem kokosowym, imbirem i limonką
  • makaron linguine aglio olio pomodoro – w aromatycznym sosie gotowanym cztery godziny, lekko pikantnym, z dodatkiem natki pietruszki i sera grana padano
  • tarta z cukinią, mozzarellą fior di latte, serem halloumi i słonecznikiem
  • tarta cytrynowa z bezą.