Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

12 marca 2024

Dowiedziałam się niedawno, że jesteśmy właścicielami aż trzech pikutków. Dwa miałam już od dawna, trzeci dokupiliśmy w ostatnich miesiącach. Używałam ich, pozostając w nieświadomości, że są pikutkami. To jedna z najsłodszych nazw, jakie słyszałam. A dowiedziałam się przypadkiem od najmłodszej siostry, kiedy byłam w Gdyni u innej siostry (it’s complicated). Powiedziała mianowicie, że skaleczyła się pikutkiem. Czym??? Zapytałam zdezorientowana, bo nie miałam pojęcia, o czym do mnie mówi. Wtedy ona pokazała mi w internecie ten mały nożyk Victorinox – wspaniały nożyk, którego używać uwielbiam i który nie jest tylko do łatwego krojenia pomidorów – można nim wygodnie kroić mnóstwo rzeczy! W zasadzie większość rzeczy w kuchni da się pikutkiem rozdrobnić. Jestem jego absolutną fanką, mimo jego niepozornosci i braku super designu. Zastanawiałam się srodze, skąd nazwa – na fejsbukowym fanpejdżu firmy Victorinox znalazłam informację, że to polscy fani nadali mu ten wspaniały przydomek. I że w 2022 sprzedało się u nas DWIEŚCIE TYSIĘCY pikutków. No ale skoro Victorinox robi niezawodne scyzoryki, to dlaczego inne noże mieliby robić badziewne.
Fanów pikutków pozdrawiam, a tych, co go jeszcze nie znają zachęcam do zainteresowania się bliżej tym produktem. I tradycyjnie już – ten post powstał nie z pieniędzy od producenta, a z czystej miłości. All You need is love – pamiętajmy te prostą prawdę.
Owa prawda przyświecała nam dziś także przy robocie. A wskutek owej roboty powstały dla Was dania na lancz. Dziś dość bogato, bo są jeszcze porcje z wczoraj. A oto propozycje:

  • krem z buraków z jogurtem
  • zupa Dahl – jakieś siedem porcji
  • linguine all’amatriciana w sosie z pomidorów z guanciale (dojrzewającym policzkiem wieprzowym) i oliwy, posypane serem pecorino romano
  • chili con Pavo – to bardzo fajne, lekkie i dietetyczne danie – kawałki piersi z indyka, czerwona fasola, świeża papryka i włoski ryż parboiled – czyli bogatszy odżywczo niż zwykły biały
  • tarta z bakłażanem, lazurem, pomidorkami i olejem z pestek dyni.