16 grudnia 2025

W sobotę ostatniego weekendu odwiedziłam z siostrą bar Smakuś na Kujawskiej. Nigdy tam nie byłam, chociaż kojarzę miejscówkę z rowerowych przejażdżek. To bar z typową ofertą, ale ńie mleczny, bo ceny są okrągłe (a więc bez państwowego dofinansowania). Dania typowe – kotlety, pierogi, wątróbka, ozorki, barszcz itp. Ewa chodzi tam czasami po jedzenie, bo jest bardzo dobre. W sobotę po 14:00 było mnóstwo ludzi, którzy karnie czekali na swoje dania. Atmosfera jest super, a dziewczyna przyjmująca zamówienia ma osobowość i poczucie humoru. Miałam zjeść tylko barszcz z uszkami (barszcz przeciętny, za to uszka pyszne), ale kiedy zobaczyłam smażoną wątróbkę, to mi się oczy zrobiły maślane. Uwielbiam bowiem wątróbkę, ale małżonek nie znosi wszelkich podrobów – w związku z tym sama nie przyrządzam. Wzięłam sobie wątróbkę (16zł), z połową ziemniaków (4 zł) i połową surówki z selera (4 zł) – połówki za sugestią pani przy kasie. No ale jakbym wzięła pełną surówkę z pełnymi ziemniakami, zapłaciłabym 32 złote. To tyle, ile kosztuje u nas tajska wołowina massaman. Wychodzi na to, że ceny w Nowym Bufecie mamy naprawdę dobre iw ciąż jeszcze pole do lekkiego manewru w górę przy kolejnych podwyżkach prądu. Wątróbka była pyszna, a ja nie żałowałam, że nie poszłam do indyjski-nepalskiej restauracji na Dajworze. Restauracji, która znajduje się w miejscu dwóch mieszkań, już dawno temu przerobionych na lokale usługowe. A w tych mieszkaniach mieszkali kiedyś: nas przyjaciel Szymon z ówczesną dziewczyną Asią, oraz naszą bliską koleżanką Renia, z ówczesnym chłopakiem Łukaszem. I zawsze jak tamtędy przechodzę, to się do tego faktu uśmiecham.
Do Smakusia na pewno pójdę jeszcze nie raz. A tymczasem zapraszam do nas – też mamy się czym pochwalić, jeśli chodzi o menu. Na przykład jest znowu jedna z naszych najpyszniejszych zup – włoska ribollita – składająca się z mnóstwa warzyw, cudownie gęsta (pęczak i nasz chleb) i aromatyczna.
Pełne menu wygląda tak:
- ribollita – włoska zupa warzywna
- penne ze szpinakiem i gorgonzolą, podawane z prażonymi orzechami włoskimi i tartym włoskim serem gran vita
- tarta z pieczoną dynią hokkaido, kozim serem i pomidorkami.