1 lipca 2025

Na dwutygodnik.com jest świetny wywiad z Michaliną Kowol i Maciejem Okraszewskim. Obydwoje są twarzami, a raczej głosami jednego z moich ulubionych podcastów „Dział Zagraniczny”. Mówią – głównie Maciej, bo Michalina dołączyła dużo później – o początkach podcastu, o rozwijaniu go, o możliwym odsunięciu się w strefę wydawniczo-produkcyjną i daniu poła młodym zdolnym (to mówi Maciej). Bardzo ciekawe spostrzeżenia ma Okraszewski na temat dzisiejszej kondycji mediów – a przeszedł przez bez mała wszystkie liczące się redakcje w Polsce. Bardzo dobrze diagnozuje ich bolączki, a że mówi z perspektywy dziennikarza niezależnego, to mówi więcej niż ktoś, kto jest w mainstreamowych mediach zatrudniony. I trafia w punkt.
Mówi także o mediach społecznościowych i algorytmach – między innymi o tym, że jak ciekawy nie byłby post, to i tak zwycięża twarz. Choćby i pojawiła się tylko po to, żeby powiedzieć, że jutro ma urodziny – wtedy liczba reakcji szybuje w nieboskłony.
Przeczytawszy to tydzień temu przemieliłam informacje i pewnie była to główna inspiracja do nagrania filmiku. Zobaczę – pomyślałam – czy moja gadająca głowa przyciągnie widzów i czytelników bardziej niż tysięczne zdjęcie tarty. I znałam z góry odpowiedź, ale chciałam przeprowadzić test.
W związku z tym na pewno będę co jakiś czas do Was mówić – to dobre ćwiczenie, bo muszę być przygotowana do występów w mediach, kiedy już będę sławna i bogata 🤪😁.
Wszystkim lajkowiczom, serduszkowiczom i komentatorom dziękuję za reakcje. Mogę już ze spokojem w sercu przejść do menu:

  • chłodnik litewski z buraków na kefirze z jajkiem, dymką, koperkiem i ogórkami – wczoraj zrobiłam bardzo dużo z myślą o dniu dzisiejszym
  • gnocchi z sosem śmietanowym z gorgonzolą, podlany białym winem (pamiętajcie, że alkohol całkowicie odparował i został tylko wytrawny smak)
  • tajska wołowina massaman z ziemniakami, orzeszkami ziemnymi, ryżem basmati i kolendrą
  • tarta szparagowa z mozzarellą fior di latte i świeżymi pomidorami.