22 grudnia 2025

„Jedzenie też wchodzi w zakres kultury. Dobry obiad jest tyle samo wart, co dobry wiersz lub dobry obraz. Jedzenie nie jest niczym „niższym”, a żywienie się kapustą i kartoflami na pewno wpływa na kulturę. Czyż może być coś bardziej beznadziejnego jak to, ku czemu świat idzie wielkimi krokami – do kolektywizacji jedzenia, do gotowania en masse i do rozdzielania tego w kantynach i innych barbarzyńskich zakładach tego rodzaju. Wracam do domu z koszykiem, siadam na rower i jadę do pracy. W południe będę jadł w kantynie. I mam ochotę rzygać”.
To jeden z tysiąca cytatów z Bobkowskiego. Ludzie przywiązujący wagę do tego, co ląduje na ich talerzu podpiszą się pod tymi słowami rękami i nogami. Minęło prawie osiemdziesiąt lat od momentu, w którym te słowa zostały przelane na papier (wpis z 17 kwietnia 1943 roku), a nic się w tej kwestii nie zmieniło. Może z wyjątkiem tego, że w dobie fabryk jedzenia, które idzie potem do plastiku jako gotowiec, albo do pudełek do pudełkowej diety, kantyny zdecydowanie awansowały. Dziś na przykład szpital, który ma własną stołówkę jest lepszym pod względem żywienia pacjentów miejscem niż taki, który zamawia catering z garmażeryjnej fabryki.
Wiedząc, że kwestia masowego jedzenia będzie jeszcze bardziej podążać w tym kierunku, jeszcze bardziej chcę robić partyzantkę i gotować zupełnie w opozycji do en masse. Po drugiej stronie lasu jest inna grupa partyzantów – to Wy. To wszyscy ci, dla których jedzenie jest ważne, ale z różnych względów nie gotują sobie codziennie, zwłaszcza do pracy. Spotykamy się pośrodku – my ze swoim jakościowym produktem i Wy z zapotrzebowaniem na niego.
Dziś i jutro partyzantka trwa – potem na dwa tygodnie znika, bo przerwa świąteczna jest czymś w rodzaju zawieszenia broni – wtedy nawet ci rzadko gotujący zajmują się przygotowaniem wigilijnych i świątecznych potraw. Zapraszamy serdecznie wszystkich, którzy jeszcze nie wyjechali, albo którzy się nigdzie nie wybierają, bo są totalnie stąd i nie muszą jeździć do rodziny na Boże Narodzenie. Dziś mamy dla Aws takie propozycje:

  • zupa z kapusty z pesto, pomidorami, ryżem carnaroli i serem gran vita gratuggia
  • makaron fusili z ragu bolońskim z wołowiny i warzyw, natką pietruszki i serem gran vita gratuggia
  • tarta z bio burakami, fetą i orzechami włoskimi.