30 kwietnia 2025

Kupiłam sobie ostatnio na drogę miesięcznik „Znak”. Moja siostra go kupuje i postanowiłam sprawdzić jej rekomendację. Numer miesięcznika poświęcony jest Korei Południowej, więc możecie sobie trochę poczytać o różnych aspektach życia w tym kraju. Pod koniec gazety jest sporo o religii, co mnie akurat średnio interesuje, oraz wywiad z Tomaszem Stawiszyńskim – jeśli jesteście fanami, będzie to dla was gratka. Ja fanką nie jestem, ale przeczytałam i utwierdziłam się w swoim niefanostwie.
Ale dla mnie najciekawszy i najlepszy z całego numeru jest esej Łukasza Najdera. Uwielbiam jego styl pisania i od tekstu nie oderwałam się ani razu, dopóki nie przeczytałam w całości. Lukasz Najder w błyskotliwy i melancholijny sposób opisuje nieoczekiwaną i powolną utratę młodości. Urodził się w 1976 roku, więc jest rok przed pięćdziesiątką – to dobry czas, by czynić takie podsumowania.
Ostatecznie gazetę oddałam siostrze na podróż pociągiem do Trójmiasta – akurat nie miała tego numeru.
I w sumie nie wiem, czy jeszcze kupię, bo z powodu nadreprezentacji myśli katolickiej nie czytam również „Tygodnika Powszechnego”, który polecaliście mi tutaj kilkakrotnie. No ale siostra mówi że to nie jest reguła i bywają numery prawie tego wątku pozbawione.
„Znak „ jest pięknie wydany – ma ładne ilustracje i fajny papier. Aha – jeśli można kupić archiwalne numery, to jednak nabyłabym ten poświęcony Nowemu Jorkowi. Bo chociaż USA zamiast mnie fascynować przerażają, to jednak NYC to jest osobna historia. I może nawet chętniej o nim poczytam niż tam kiedykolwiek pojadę.
Wchodząc w rzeczy bardziej przyziemne, prezentuję Wam dzisiejsze menu:

  • florencka zupa z fasoli z jarmużem, marchewką, selerem naciowym i oliwą
  • tażin z kurczaka z suszonymi na słońcu morelami, prażonymi orzechami nerkowca, mieszanką korzennych przypraw, kaszą bulgur i świeżą kolendrą (ale może być też bez kolendry, jeśli ktoś jej nie lubi)
  • osiem porcji makaronu fusili z naszym pesto z bazylii, świeżymi pomidorami i serem grana padano
  • tarta z boczniakami, mozzarellą fior di latte najwyższej jakości i oliwą truflową.

EDIT: Widzę na stronie, że już jest nowy numer. Tak że tego 🤪