10 października 2025

Gdyby John Lennon żył, to wczoraj skończyłby 85 lat. Jego rówieśnik Ringo Starr (czyli Richard Starkey) szczęśliwie dożył tego wieku, bo urodziny miał 7 lipca (Remi – to tak jak Ty!). 83 lata ma już na karku Paul McCartney, a najmłodszy George Harrisson miałby 82, gdyby nie zabrała go choroba nowotworowa w 2001 roku. Pamiętam, że słuchałam wtedy Radiostacji i to na jej falach usłyszałam tę przygnębiającą wiadomość, która wywołała moje łzy. 

Teraz już każdy rok z żyjącymi Beatlesami jest na wagę złota. Zupełnie jak nasz każdy miesiąc ze Starą, której leci już dwudziesty rok. 

Ta wczorajsza rocznica będzie przyczynkiem do zapodawania dziś muzyki, którą tworzył lub współtworzył Lennon – nie tylko macierzystego zespołu i płyt solowych, ale także The Plastic Ono Band (“Give Peace a Chance” to utwór tej ostatniej formacji; swoją drogą – zawsze widziałam ten utwór jako kampanijną piosenkę PiS 🤣, ale Yoko Ono NIGDY nie zgodziłaby się na wykorzystanie jej w tym celu i całe szczęście). W składzie dzisiejszej playlisty nie zabraknie także “Fame” Dawida Bowie – bo Lennon napisał ten utwór specjalnie dla niego na album “Young Americans”.

Niesamowite, że w dniu tragicznej śmierci Lennon miał czterdzieści lat! Ile przez ten czas zdążył zrobić! Mam wrażenie, że ludzie wtedy szybciej dojrzewali – a trzeba zwrócić uwagę, że wszyscy członkowie The Beatles urodzili się w czasie II wojny – czasy ich dorastanie były więc niezwykle trudne.

Playlisty takowej na razie nie mam, ale będę kombinować i zmieniać albumy. Ale projekt jej stworzenia jest w mojej głowie, chociaż zapewne są już takie twory na streamingach, stworzone przez psychofanów. Albo przez algorytmy.

Nasz lancz nie powstał przy współpracy z algorytmami, ale przy dźwiękach porannej audycji BBC 6 Music. Oraz przy akompaniamencie galopujących myśli, które co rano pojawiają się w mojej głowie, by wyciszyć się w okolicach przed otwarciem. Efektem dzisiejszej pracy są te oto dania:

  • krem z soczewicy i marchewki z kminkiem, kolendrą w ziarnach i kurkumą
  • cztery porcje zupy z zielonych warzyw z fasolką szparagową, cukinią, zielonym groszkiem i ziemniakami
  • makaron farfalle z grillowaną cukinią w sosie śmietanowo-winnym, z serem pecorino romano
  • Kokosowe curry z ciecierzycą, pieczonym kalafiorem i szpinakiem, cynamonem i imbirem, podawane z ryżem basmati
  • tarta z pieczoną papryką, fetą i pestkami dyni.