5 listopada 2025

Jako że butter chicken tak ładnie wczoraj schodził (nie mówiąc o rubenach, których przed 14:00 zabrakło), postanowiłam go dorobić na dziś. Skutkiem tej decyzji robiłam dziś dwa lancze, bo oprócz butter chickena jest dziś kokosowe wegańskie curry. Było to wspięcie się na najwyższe obroty i kosztowało mnie dużo porannego stresu, ale wygląda na to, że się wyrobiłam.
W tym trudnym, pracochłonnym i ciągle pauperyzującym się kawałku biznesu jest coś, co daje motywację i zachęca do dalszej pracy. Jest to uścisk dłoni prezesa – oczywiście w ujęciu metaforycznym. A tym prezesem są nasi klienci, tym prezesem jesteście Wy. Są na przykład takie sytuacje jak wczorajsza – w ferworze walki, w niesamowitym skupieniu, żeby przygotować właściwą ilość dań i nie pominąć nikogo (a czasem tak się zdarza, kiedy popyt przewyższa podaż), słyszy się wspaniałe słowa. I to od nowego klienta z innego pokolenia, który po zjedzeniu rubena siedzi sobie jeszcze jakiś czas przy stoliku, żeby chłonąć atmosferę, bo tak mu się u nas podoba. Mało tego – podchodzi do nas zachwycony i daje wyraz swojemu zadowoleniu w niezwykle miłych i budujących słowach. A my go słuchamy i dziękujemy, a na nasze twarze wypływa rumieniec, a moje nadmiernie rozpędzone w godzinach szczytu serce nie zwalnia, ale tłucze się w piersi z pozytywnych emocji.
Miałam wyobrażenie, że nasi klienci będą się starzeć wraz z nami, a dla młodych będziemy trochę zramolałym lokalem z poprzedniej epoki, który może jest dobry dla ich rodziców, bo dla nich zbyt retro. No ale na szczęście to wyobrażenie jest kompletnie z rzyci i ciągle się ktoś w okolicach dwudziestki pojawia.
Bardzo dziękujemy za te wspaniałe słowa – dawno nikt mnie tak nie wzruszył 😍. Małżonek też się wzruszył.
Godziną jest taka, że trzeba już zostawić wzruszenia i poinformować Was o dzisiejszym lanczu:

  • krem pomidorowy z oliwą i olejem z pestek dyni
  • wegańskie kokosowe currry z fasolką szparagową, brokułami i pieczonym bakłażanem, trawą cytrynową i liśćmi kaffiru, podawane z ryżem basmati
  • butter chicken ze świeżą kolendrą i ryżem basmati
  • tarta z burakami, orzechami włoskimi i fetą.