18 września 2024
Dość często lokalne portale internetowe, informujące o tym, co się dzieje w mieście i okolicach, publikują płatne reklamy różnych firm, które wyglądają jak zwykle informujące artykuły. Jednak większość z nas wie, że są to gotowce otrzymane od działów PR tych korporacji, a takie praktyki są stosowane, bo coraz ciężej się utrzymać na rynku mediowym. Czyli portal informacyjny udaje że to artykuł informacyjny, a czytelnicy albo w to wierzą, a ono udają że wierzą, albo wyśmiewają takie praktyki w komentarzach pod tekstem.
Dziś rano trafiłam na taką właśnie reklamę, będącą pseudo artykułem – o korporacji, która będzie zatrudniać w Krakowie. Zwykle nie zaprzątam sobie głowy taką mielonką, ale dziś kliknęłam z niewiadomych powodów. Kliknęłam i nie żałuję, bo przeczytałam przepiękny fragment, który chwycił mnie za serce swoją bełkotliwością, brakiem sensu i oderwaniem od polszczyzny. A że lubię się dzielić ciekawostkami, to go Wam zacytuję:
“Cyfryzacja jest kluczowym czynnikiem umożliwiającym nowe źródła wartości, ponieważ pomaga naszym klientom optymalizować przepustowość, zwiększać czas pracy i dostępność sprzętu oraz poprawiać produktywność przy jednoczesnym zwiększaniu zrównoważonego rozwoju ich działalności. Rozwiązania cyfrowe mogą również być odpowiedzią na zmniejszenie luki wiedzy i niedoboru siły roboczej w branży.”
Cyfryzacja jako kluczowy czynnik umożliwiający nowe źródła wartości 🤣? I ma pomagać zwiększać czas pracy? Hmmmm. Trochę pachnie Amazonem i ich kulturą optymalizacji pracy, włączającą dokładne śledzenie czasu spędzanego w toalecie. Nie ukrywam, że nas to z małżonkiem rozbawiło, ale trochę też przestraszyło. Bo jakoś tak mi się naiwnie zdawało, że przyszłość będzie odejściem od tak zwanej i coraz szerzej komentowanej kultury z……olu.
Zostawiam dla zabawy i pod rozwagę i przechodzę już do zapoznania Was z naszym menu. Oto ono:
- krem pomidorowy
- wegańskie kokosowe curry z bakłażana, cukinii i fasolki szparagowej, podawane z ryżem basmati
- butter chicken z ryżem basmati i kolendrą
- około 10 porcji
- tarta z pieczarkami, mozzarellą fior di latte i oliwą truflową.