Nie tylko popcorn. Indyk z ryżem prażonym i warzywami
Przeprowadziłam mały wywiad wśród znajomych i wyszło, że z najpopularniejszych „dodatków skrobiowych” to ryż gotują sobie najrzadziej.
Przeprowadziłam mały wywiad wśród znajomych i wyszło, że z najpopularniejszych „dodatków skrobiowych” to ryż gotują sobie najrzadziej.
Ta amerykańska wersja jest jak zwykle inna od europejskiej. Większa, grubsza i na bogato. Nie dziwota – tam wszystko mają większe.
Nabyłam Ci ja kawałek czasu temu kaczkę w całości. Wedle zasady, że jak czegoś nie zjesz od razu po zakupie, ciężko potem coś wymyślić, wsadziłam ją do zamrażarki i prawie–o–niej–zapomniałam.
Śmiesznie brzmi „nadmiar bakłażana”, ale ostatnio taki nadmiar mi się zdarzył. Nakupiliśmy oberżyn, bo tanie były i włożyliśmy do lodówki, aby czekały na swój czas.
Drodzy czytacze. Przyszedł czas, abyście poznali Pana Kotka. Jest pełnoprawnym Floydem (patrz: „Prawdziwy romans” Tony’ego Scotta i rola Brada Pitta) w naszym
Wczoraj wróciłam do Krakowa ze Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnym domu. Jak zwykle było wiele radości. Mateczka zrobiła niezrównany żurek i flaki,
Niech ten cytat ze wspaniałego filmu polskiego „Siekierezada” będzie godnym tytułem materiału o stworzeniu majonezu w warunkach domowych.
Czemu górnik? Ci z Was, którzy liznęli języków pochodzących od łaciny, albo są rozeznani w prehistorii na pewno dodali już dwa do dwóch.
Jest! Jest! Zwyciężczyni tygodniowego maratonu krakowskiego, kryjącego się pod mylącą nazwą Jadłospis Demoluda. Nasza wspaniała ciorba cu perisoare.
Znowu ciekawy sos idzie. A do tego krwawy płat zwierzyny. Czytalność u Braci w Religii Stołu – Wegetarian i Wegan – pewnie będzie dziś bliska
I znowu zrobiłam posiłek, w którym składniki były tylko pretekstem do sosu. Sosu genialnego w swej prostocie i awaryjnego. Jedyny warunek to posiadanie w domostwie jakiegokolwiek białego wina.
Niedawno wróciłam z basenu zapomniawszy ręcznika. Okazuje się, że można sobie świetnie poradzić z wycieraniem członków tylko przy pomocy papieru toaletowego. Szamponu też nie wzięłam,
Rzekłam poprzednio, więc nie będę gołosłowna. Dziś wzbogacamy rubrykę deserów o nowego członka. Fondant, bo tak się z francuska nazywa, jest czekoladowy, prosty w obsłudze i pyszny.
Zrobiłam ten obiad tylko dlatego, żeby pokazać Wam, jaki sos ostatnio wymyśliłam. Przygotowujemy teraz w pracy wiosenną kartę i kombinujemy zwłaszcza z sosami. Metodą prób
Zbierałam się długo, bo nie miałam odpowiednich zdjęć, ale w końcu napisałam. Pean na temat cieszyńskiego fast foodu. Nie od razu odkryłam wspaniałość tego lokalu. Dwie pierwsze
Jeśli ktoś z odwiedzających Wielką Pyszność nie ma kontaktu z Facebookiem, odsyłam do przeprowadzonej tam sondy na temat dania, którego proces produkcyjny zaraz opiszę. Utoczkin się spodobał
Polenta to nie coś na kształt polewki. I broń Boże, nie czarnej. Ma piękny żółty kolor ziaren kukurydzy. Czym jest? Częścią dania, zwaną dodatkiem skrobiowym. Brzmi
Ostatnio przebąknęłam coś o planie, który mam w związku z otrzymaniem w spadku dużej ilości różnych książek z przepisami. Zbiór ten korzeniami sięga głębokiej komuny, dlatego