Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–16.00

27 stycznia 2016

  
Taka focaccia mniej więcej widnieje na okładce jednego hiphopowego anglojęzycznego wokalisty. Poznalismy go dzięki człowiekowi-instytucji w BBC i nie tylko, czyli Gillesowi Petersonowi – dziennikarzowi muzycznemu, odkrywcy i promotorowi wielu talentów muzycznych, poszukiwaczu nowych brzmień na całym świecie. Niestety – nie pamiętam, jak się ów pieśniarz przybliżony nam przez Gilesa wabi, pewnie po godzinie przeszukiwania jednej z kilkudzisięciu playlist w końcu bym trafiła na tę okładkę. Ale moje ranki są niezwykle ubogie w podstawowy czynnik – czas. Więc nie będzie zgrabnej paraleli, że ja tu i artyści, że to praktycznie to samo, że czuję bluesa, że wyobraźnia bez granic (ble – przesadziłam) i inne smuty. Sklerosis nie wybiera. Ale Wy wybierzcie mnie.
Mam dla was krem z buraków z jogurtem i olejem z pestek dyni. Alboż krem szpinakowy, bo zostało jeszcze kilka porcji.
Jako główny przekąs jest dziś polenta z warzywami (sporo brukselki, groszek zielony, ziemniaki, marchewka, cukinia). Albo tacos z wołowiną w kukurydzianych tortillach.
Tarta wytrawna to pieczona zielona papryka, pomidorki cherry, feta i pestki dyni.
Na słodyczach rzucili tartę cytrynową, nowy transport Kanadyjczyków i SBRICIOLATĘ, czyli kruche ciasto z ricottą i kawałkami czekolady – porcja jest naprawdę słuszna.