Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

14 listopada 2017

  Z rekomendacji wspólnego przyjaciela (dzięki Szymon!) nabyliśmy wczoraj dwie pozycje książkowe – mąż „Generałów” Juliusza Ćwielucha, znakomitego dziennikarza Polityki, a ja wywiad-rzekę Rafała Księżyka z Marcinem Świetlickim, nie raz tu przywoływanym na łamach. Czasu wczoraj na czytanie właściwie nie mieliśmy, ale kwadrans przed dwudziestą drugą postanowiłam jednak do Marcina zajrzeć, chociaż rzucić okiem. Od razu się wciągnęłam i niemalże siłą odrywałam od kartek, by jednak rzucić się z rozsądku Morfeuszowi w objęcia. I co zabawne, już na początku wykryłam koneksję ciechanowską, gdyż starsza siostra Świetlickiego – Dorota – po skończeniu liceum w Świdniku, ukończyła dwuletnie studium bibliotekarskie w Ciechanowie. Jeśli to Was nie przekonało do sięgnięcia po tę pozycję to może argument ekonomiczny będzie lepszy – to grubo ponad sześćset stron do czytania i oglądana (bogato okraszonych zdjęciami z prywatnego archiwum poety) za ponad trzydzieści złotych. Słuchajcie – to wychodzi jakieś pięć groszy za stronę, więc jeśli Ciechanów miał przekonać moich ziomków, to atrakcyjna cena powinna przekonać Krakusów. To tanio jak barszcz! A tych z Lubelszczyzny niech znęci pochodzenie bohatera z tamtych okolic.
Prawda jest jednak taka, że do arcyciekawej rozmowy dwóch nietuzinkowych ludzi nikogo przekonywać nie trzeba. Miałam mieszane uczucia co do Rafała Księżyka, bo w czasach kiedy pisywał recenzje do ś.p. „Machiny”, były one dla mnie niestrawne, hermetyczne i mało zrozumiałe. No ale skoro po dwudziestu latach jest naczelnym „Playboya” to chyba się musiał po drodze trochę odhermetyzować. Ja też trochę dorosłam, wiec kto wie czy sięgnąwszy teraz po tamte recenzje ze zdziwieniem skonstatowałabym:”Czego tu nie rozumieć?”
Polecam Waszej uwadze także dzisiejsze dania, które wyprodukowaliśmy wraz z małżonkiem od rana:
– minestrone czyli włoska zupa warzywna z soczewicą i makaronem literki
– quesadillas, czyli grillowaną tortillę wypełnioną serem, cukinią, szynką, sosem z wędzoną ostrą papryką i kukurydzą, podawane z roszponką i winegretem miodowo-musztardowym
– tarta z ostrym salami, pieczoną papryką, fetą i bazylią
– tarta z bakłażanem, fetą, pomidorkami i sezamem
– tarta cytrynowa z bezą.