Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

7 czerwca 2018

  Bedąc w innych dużych polskich miastach obserwuję, że nasz wspaniały Kraków-dawna stolica Polaków, zostaje trochę w tyle. Że dopiero w ostatnich latach zaczął otwierać się na mieszkańców i przestał zauważać jedynie turystów. Może jest to skutkiem ekstremalnie długich rządów jednego środowiska, a może po prostu tradycyjnej mentalności, niechętnej zmianom. Na pewno czynników jest wiele, ale zachodnioeuropejskie i amerykańskie miejskie trendy zaczynają być widoczne i u nas. Powoli zaczyna dochodzić do ogółu głos o odspawywaniu się od samochodów (niektórzy wciąż wściekle walczą, a potem okazuje się że za obroną miejsc parkingowych stoi zwyczajna ludzka chciwość, bo właściciele firm po prostu mają zarejestrowanych na lewo po kilkanaście nie swoich samochodów i zarabiają na „wynajmie” miejsc w dzielnicy, jak to było w przypadku Starego Podgórza). Remontuje się parki, chodniki, tworzy placówki socjalne. Swoją drogą – zawsze zastanawialiśmy się dlaczego u nas na dzielni tak dbają o drogi, chodniki, kontrapasy i ścieżki rowerowe, a centrum Kazimierza już od kilku lat straszy obskurą – podejrzewaliśmy radnych tej dzielnicy o indolencję i lenistwo. Jednak małżonek ostatnio odkrył, że Kazimierz podlega administracyjnie pod Stare Miasto, dlatego traktowany jest po macoszemu, bo cała para idzie do wnętrza Plant. I na uporzadkowanie Placu Nowego i okolic czekam ze szczególna niecierpliwoscią, bo uwierzcie – jeśli człowiek przejdzie się tam w ciągu dnia i spojrzy krytycznym okiem, a nie tylko po ciemku zażywa tam rozkoszy alkoholowych – wtedy dojrzy smutną szpetotę, zużycie i poczuje kiełbaskowe smrody ze zdwojoną siłą. Ciągle czekamy i nie ustajemy w nadziei.
Skoro już wspomnialam o czekaniu i nadziei, mogę w zupełnie naturalny sposób przeskoczyć do dzisiejszego menu, na które wielu z Was być może czeka. Takie oto specjały przygotowaliśmy na dziś:
– toskańska zupa pomidorowa z oliwą extra vergine i świeżą bazylią
– quesadillas czyli grillowana pszenna tortilla z serem, szynka, cukinia, kukurydzą, z lekko pikantnym sosem z wędzona papryką i roszponką z winegretem
– tarta z bakłażanem, zielonymi oliwkami, pomidorkami i mozzarellą
– korzenne ciasto marchewkowe z kremem waniliowym.