Wraz z zamówionymi wzornikami i farbą, przyszła do nas pięknie wydana książeczka – gazetka, znanego szeroko producenta chemii Beckers. Wydrukowana na kredowym papierze, ma tytuł The Art of Life. Traktuje o kolorach farb, ale przecież duże firmy nie sprzedają produktów, ale styl życia. Dlatego oprócz zdjęć wysmakowanych wnętrz skandynawskich, o ścianach w pięknych kolorach, zaludniają gazetkę projektantki i ekspertki – strażniczki domowego ogniska. Nie wiedzieć czemu, wbrew skandynawskim standardom, nie mamy tu do czynienia z parytetem płci i rasy – wszystkie ekspertki to białe kobiety – weźcie pierwszy lepszy katalog Ikea, a zrozumiecie o co mi chodzi. To chyba jakieś niedopatrzenie 🙂 Każdy rozdział opatrzony jest cytatem ze sławnego filozofa czy pisarki, żebyśmy utwierdzili się w przekonaniu że mamy w ręku coś więcej, niż folder reklamowy. Do cytatów „zaangażowano” m. in. Lucy Maud Montgomery, Hazrata Inayata Khana (aż musiałam sprawdzić, kto zacz) i Blaise Pascala.
Ale najwspanialszy jest wstęp, którego fragmenty przytoczę:
„Czy zastanawialiście się kiedyś jak zmienić strefę komfortu w prawdziwy komfort? Gdzie mieszka radość i skąd czerpać kolorystyczne inspiracje? Albo jak zrównoważyć zawrotne tempo życia z energią płynącą z wnętrza każdego z nas?”
Niestety, zamiast dać się ponieść górnolotnym i turbogłębokim przemyśleniom, nie mogłam przestać nucić kawałka „Dlaczego”, efemerycznej kapeli Kury, której przewodził Ryszard Tymon Tymański. A której słowa brzmią między innymi (bez niecenzuralnych fragmentów – te sobie wyguglacie):
„Czy pragniesz zespolenia?
Czy doła czasem masz?
Czy kumasz Kęstowicza?
Czy byłaś wewnątrz psa?”
Ciekawam, czy chodzi o Zygmunta Kęstowicza, gospodarza pradawnego programu dla dzieci „Piątek z Pankracym”?
W każdym razie – gazetka jest u mnie do obejrzenia. A do zjedzenia? Tu są już dużo fajniejsze rzeczy:
– ribollita – włoska zupa warzywna (kalafior, ziemniaki, fasola, kapusta, marchewka, jarmuż, bulgur)
– gnocchi z pesto, pieczoną dynia, pomidorami i grana padano
– butter chicken z ryżem basmati i kolendrą
– tarta ze szparagami, pomidorkami i serem pecorino romano
– sbriciolata z malinami i serem ricotta.