Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

31 stycznia 2022

Przeglądałam sobie ostatnio swoje stare przepisy na blogu. Widzę, że przez te kilkanaście lat sporo się zmieniło w moim podejściu do gotowania i jedzenia. A zmieniło się przede wszystkim w sferze produktów, które spożywam i ilości jedzonego mięsa. I nie jestem tu wyjątkiem – taki jest trend, żeby mięso ograniczać – takie są zalecenia dietetyków i klimatologów. Czy nam się podoba czy nie, będzie ono odchodzić do lamusa przez kolejne dziesięciolecia. U nas jakoś tak naturalnie nastąpiło odejście od chabaniny – kwestie wieku, kwestie zdrowia, kwestie samopoczucia po wybranych produktach. W zasadzie jesteśmy z małżonkiem tak w osiemdziesięciu-dziewięćdziesięciu procentach jaroszami. Ja wręcz delektuję się tymi wszystkimi daniami kolacyjnym typu: kasza-buraki-feta-szpinak-oliwa-ziarna/orzechy. Rozsmakowałam się ostatnio w tego typu połączeniach na inne niż obiad posiłki i wręcz pieję z zachwytu, kiedy sobie ogarniam taką kolacyjkę. Te kaszowo-warzywno-ziarnisto-oliwne połączenia smakują mi ostatnio jak nic innego. Bogactwo roślinnego świata smaków jest naprawdę olbrzymie i można czerpać z niego garściami, jedząc przez wiele dni zupełnie inne potrawy, bo wybór jest ogromny. W związku z tym rozumiem trochę trend wzrostowy rynku diet pudełkowych, bo pozwalają przy żadnym własnym wysiłku utrzymać różnorodną i w miarę zbilansowaną dietę.

Oczywiście pudełka zamawia się wtedy, gdy nie ma się wokół siebie żadnych sensownych miejscówek ze smacznym i zdrowym jedzeniem. Jeśli się ma, wtedy można przyjść, kupić i spożyć w pracy lub w domu. I wtedy wkraczamy my, bo właśnie to Wam możemy zaoferować – smaczne, wielowarzywne posiłki, a czasami i jakieś mięsne. Nie wjeżdżamy może na białym koniu, bez przesady – no ale na jakimś Łysku, czy kobyle Baśce, a może i Rosynancie.

Na przykład dziś wjechałam, pogotowałam to i owo i mogę Wam zaoferować co następuje:

⁃ toskańska zupa pomidorowa z oliwą

⁃ kokosowe curry z dyni i batatów, ze szpinakiem, orzeszkami ziemnymi, kolendrą i ryżem basmati

⁃ tarta z pieczonymi bakłażanami, gorgonzolą i pestkami słonecznika

⁃ czekoladowe brownie z sosem karmelowym.