Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

10 maja 2022

Tak, już są. I to od jakiegoś czasu. Obserwowałam je ostrożnie i z daleka, czekając, aż cena z zaporowej zrobi się tylko wysoka. Umówmy się – ceny już nie wrócą do piłami sprzed wojny, więc postanowiłam sobie, że kiedy to szparagi osiągną 12 złotych za pęczek, wtedy zacznę je kupować na tartę. Na razie zrobiłam dziś pierwszą, a do końca tygodnia mam już obstalowane inne składniki do tart, ale od poniedziałku, a może i nawet tego piątku, zrobimy tak jak w zeszłym roku – w sezonie szparagowym będziemy robić tarty jedynie ze szparagami. W końcu tak szybko odchodzą, że trzeba dać Wam szansę, żebyście się nachapali.
Jako że obecność szparagów to ważna wiadomość, pozwolę jej wybrzmieć, nie dodając dziś innych tematów i przejdę teraz do dzisiejszego menu. Oto ono:

  • toskańska zupa pomidorowa z oliwą i bazylią
  • kilka porcji kremu z buraków z jogurtem
  • czerwone curry z kurczakiem i warzywami, podawane z ryżem basmati
  • tarta szparagowa z serem provolone i czarnuszką
  • tarta czekoladowo-kajmakowa.