Reporterski obowiązek każe mi zrelacjonować, że wraz z nastaniem marca nastała również nowa wielkopowierzchniowa płachta na budynku naprzeciwko. I znowu jest to marka, która nie bardzo się kojarzy. Ale już spieszę z wyjaśnieniem – owa marka to szwedzka firma, będąca (jak czytam na cashless.pl) „potentatem segmentu BNPL”. Mówi Wam to coś? Już wyjaśniam – to skrót od „buy now, pay later”. Czyli z segmentu płatności odroczonych – ale nie za wakacje czy samochód – za kurtkę, szminkę, czy marynarkę. Firma owa zanotowała w 2022 roku jeden miliard dolarów – nie, nie zysku – STRATY.
Takie wyniki finansowe firm z tak zwanej nowej ekonomii wywołują we mnie i w małżonku szereg pytań o tę nową ekonomię, gdzie takie firmy dostają grube miliony na działalność od miliarderów i milionerów, a przynoszą takie kolosalne straty. Czy my tu czegoś nie rozumiemy? A może jest po prostu tak, że owi multimilionerzy inwestują w takie bieda firmy bez potencjału na zyski bo mogą? Bo teraz wśród im podobnych jest taki trend? I każdy szanujący się krezus musi mieć swoją inwestycję, swój startup. Może my po prostu czegoś tu nie widzimy?
Póki co, nowa ekonomia wydaje się rządzić jedynie prawem kaprysu milionerów – według starej i znanej zasady: kto bogatemu zabroni.
A co do płatności odroczonych – ja nawet na raty już za bardzo nie chce brać. Wolę po prostu sobie zbierać pieniądze na trzecie konto, a jak już będą, to sobie kupić co tam wymyśliłam. Trąci myszką ,wiem, ale jakoś tak mi z tym dobrze.
Nazwy oczywiście tradycyjnie nie podaję – jeśli byłoby to coś fajnego to może i bym napisała. Ale nie warto jeszcze robić darmowej reklamy – za reklamę niedarmową i tak płaci pewnie jakiś mogul.
Pozrzędziłam na ponownie oszpecony miejski krajobraz – mogę teraz z czystym sumieniem przedstawić Wam bohaterki i bohaterów dzisiejszego menu. Oto oni:
- zupa kukurydziana z makaronem z tortilli
- tagliatelle all’amatriciana w sosie pomidorowym z dojrzewającym policzkiem wieprzowym, oliwą extra vergine i serem pecorino romano
- perski kurczak ze śliwkami, bulgurem i miętą – siedem porcji
- tarta porowa z gorgonzolą i orzechami laskowymi
- tarta czekoladowa – blok, z ciastkami oreo.