Wczoraj pojawił się link do piątkowej rozmowy w Radiu Kraków Kultura. Odsłuchałam sobie w domu, żeby komisyjnie z małżonkiem stwierdzić, czy nie ma lipy. Moi Drodzy – żadnej lipy nie ma, jest normalna ciekawa rozmowa. Z Kubą Nizińskim i Agnieszką Krajewską rozmawiamy o kobietach w kuchni, o krakowskiej gastronomii, dużo o Nowym Bufecie. Jestem bardzo wdzięczna za tę rozmowę – podziękowania szczególnie kieruję do Agnieszki, która naprawdę bardzo miło wypowiadała się o Nowym Bufecie. Aż mi się ciepło na sercu zrobiło od tych miłych słów i serio – lepszej reklamy chyba nie mogłabym sobie wymarzyć.
Rozmowa trwa pół godziny i jest preludium do tego, co będzie się działo podczas Powolnej Soboty o 14:00 w Pałacu Potockich. A w sobotę będzie jeszcze ciekawiej, bo będą dodatkowe dwie rozmówczynie – szefowe kuchni. Bardzo jestem ich ciekawa, bo to młodsze dziewczyny, chyba już z innego pokolenia i ich droga do szefowania jest zupełnie inna. Z chęcią posłucham, co maja do powiedzenia.
A rozmawiać będzie z nami Aga Kozak. Agnieszka określiła ją (możecie to usłyszeć w radiowej rozmowie) jako kobietę – petardę i również nie szczędziła jej komplementów. Z Agą nie poznałam się osobiście, ale fejsbuk pokazuje, że mamy sporo wspólnych znajomych z krakowskiej etnologii, więc zapoznanie będzie niejako formalnym dopełnieniem.
Wybaczcie mi tę prywatę – bo pewnie w tym tygodniu jeszcze coś napiszę na temat Powolnej Soboty – ale naprawdę bardzo się cieszę na tę rozmowę i że ktoś, kto jeszcze nie jest naszym klientem, obserwuje nasze poczynania i im kibicuje. Jak widać metoda drobnych kroczków w dojściu do celu się sprawdza.
Aha – w radiowej rozmowie jest sporo o moim mężu – nie że tylko ja, że bufetowa, że kobieta. Męski element jest w tej konfiguracji niezbędny 😍
A to link do rozmowy:
https://radiokrakowkultura.pl/podcasty/szefowa-kuchni
A teraz menu:
⁃ krem z soczewicy i pomidorów
⁃ zielone curry z kurczakiem, bakłażanem, fasolką szparagową i szpinakiem, podawane z ryżem basmati
⁃ tarta z pieczonym kalafiorem, serem halloumi i pomidorkami koktajlowymi
⁃ blondie z białą czekoladą, prażonymi nerkowcami i kremem z masła orzechowego z ekstraktem z wanilii.