Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

22 marca 2023

Mam dla Was kilka fotek z Powolnej Soboty. Było naprawdę bardzo miło, a Aga Kozak zadbała o luźną, niewymuszoną atmosferę. Serio – jeśli czujesz, że masz wsparcie w prowadzącej spotkanie, że ona rozumie ten świat gastronomii, bo wiele lat się nim zajmowała, to czujesz się niezwykle komfortowo. Fajnie było nie tylko móc się wypowiedzieć o swojej pracy i drodze zawodowej – bardzo chętnie posłuchałam również młodszych koleżanek z branży, które są gdzieś na początku drogi zawodowej i och drogi są totalnie różne od mojej. Na końcu spotkania obie dziewczyny powiedziały, że ich największym kulinarnym marzeniem jest mieć swoje własne kulinarne miejsce. I tego im życzę ze swojej perspektywy – kobiety, która pokonała już tę drogę w najlepszym towarzystwie osobistego małżonka. I krótka może śmiało powiedzieć, że to jest wspaniała droga , warta tych wszystkich wyrzeczeń. W rezultacie jest się bowiem swoim sterem, żeglarzem i okrętem – dla nas obojga rzecz najważniejsza. Możemy działać zgodnie ze sobą, realizować swoje, a nie cudze pomysły i dbać wspólnie o każdy szczegół Nowego Bufetu. Brzmi to wszystko może trochę górnolotnie, ale czasem trudno w inny sposób oddać swoje wrażenia.
Dziękuję serdecznie KBF, Powolnej Sobocie i Agnieszce Krajewskiej
A tak z trochę innej beczki – chcę Was zachęcić do uczestnictwa w Powolnych Sobotach i innych imprezach organizowanych przez KBF i Kraków 20/50 – chociażby tylko dla samej możliwości obejrzenia sobie z bliska wnętrz Pałacu Potockich. Te komnaty to jest odlot, przepych i bogactwo, a jak wymarzycie sobie oknem na Rynek i zobaczycie go z perspektywy Brackiej, na pewno trochę Wam zaprze dech w piersiach i pomyślicie wtedy prosto i nieskomplikowanie:”Wow!”
Skoro już jesteśmy przy prostocie i nieskomplikowanie – takie są nasze dzisiejsze propozycje. Proste i smaczne.
Oto one:

  • krem z cukinii z grzankami
    -zupa dahl – kilka porcji z wczoraj
  • perski kurczak z suszonymi śliwkami, bulgurem i miętą
  • penne alla putanesca z oliwkami, kaparami, pomidorami, pietruszką i serem grana padano
  • tarta z pieczonym bakłażanem, suszonymi pomidorami i serem fontal
  • tarta z białą czekoladą, kardamonem i musem truskawkowym.