Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

13 grudnia 2023

Jako że Warszawa była pierwszym dużym miastem, które poznawałam jako dziecko, na jej podstawie wyrobiłam sobie obraz topograficzny dużego miasta. Skutek był taki, że na pierwszych koloniach – w Olsztynie a potem w Toruniu – byłam trochę zawiedziona i zdezorientowana. Przynajmniej na początku. Kiedy chodziliśmy na wycieczki i oglądaliśmy atrakcje tych pięknych miast, ja miałam niedosyt. Pytałam siebie w duchu – skoro zobaczyliśmy już starówkę, to ja chciałabym teraz obejrzeć centrum – gdzie ono jest?!? W końcu dotarło do mnie, że to Warszawa jest na warunki polskie specyficzna, bo w każdym większym mieście stare miasto, rynek i okolice to właśnie ścisłe centrum. Przyznaję, że rozczarowywało mnie to wtedy, bo centrum będące jednocześnie starym miastem to jednak tylko jedna atrakcja dla dziewczynki z małego miasta. A przecież mogłyby być dwie. Komu to przeszkadza?
A przypomniało mi się to wszystko, kiedy spacerowałam w sobotę po warszawskiej starówce w padającym śniegu. Nie powiem – było to romantyczne, ale jednak nie da się pozbyć wrażenia że odbudowana stara część stolicy to jednak twór trochę pozbawiony życia i dla turystów. Człowiek przeleci, obejrzy i potem wychodzi stamtąd w poszukiwaniu „prawdziwego” miejsca, w którym może usiąść, napić się czegoś, a może i nawet zarzucić nogą na parkiecie.
Ale ta leciutko fejkowa – chociaż super malowniczo położona na skarpie Wisły – Starówka nie przesłania mojej miłości do Warszawy, która trwa już chyba od przedszkola. Oczywiście są priorytety – najpierw Kraków, potem Ciechanów, a na trzecim miejscu Wrocław. Potem Cieszyn. Hmm – powiedzmy, że stolica jest w pierwszej dziesiątce. To i tak nieźle.
Nieźle i naprawdę bogato jest dzisiaj u nas. Mamy dla Was tyle propozycji:

  • krem z ciecierzycy i pomidorów
  • krem porowo – ziemniaczany – cztery porcje
  • tajskie curry massaman z wołowiny z ziemniakami, orzeszkami ziemnymi, kolendrą i ryżu basmati
  • cannelloni z ricottą i szpinakiem – siedem porcji
  • tarta z dynią makaronową, suszonymi pomidorami i kozim serem
  • tarta czekoladowa – blok, z ciastkami oreo
  • dwie ostatnie porcje panettone.