Nowy Bufet

NOWY BUFET
UL. MOGILSKA 15A
TELEFON 12 346 17 49
PN–PT 10.00–15.00

31 stycznia 2025

Czasem nawet ci, którzy przychodzą do nas od kilku lat, błędnie rozpoznają tartę z burakami. Pytają wtedy: „A z czym jest deser?”. Deser jest z niczym, jest zlamusiały, zapomniany, tkwi w przeszłości. No ale te kolory i przeważnie orzechy na wierzchu tworzą dość udatną iluzję, która daje płonną nadzieję.
Dzisiejsza tarta z bio burakami jeszcze tę iluzję potęguje – płatki migdałów są bowiem tradycyjnym i uświęconym dodatkiem do wszelkiej maści słodkości na całym świecie. Popełniłam więc niejako herezję, gwałt na świeckiej tradycji, okazałam się obrazoburcą (chociaż słowo ikonoklasta bardziej mi się podoba, używanie go w codziennym felietonie do porannej kawy byłoby jednak pretensjonalne).
Przetrzyjcie więc oczy Wy, którzy tu wchodzicie i porzućcie wszelką nadzieję – jest to tarta wytrawna. Ale bardzo smaczna i zdrowa. Renesans i powszechna dostępność buraków to bardzo dobry trend, który nie okazał się przelotną modą, ale umościł sobie tutaj całkiem wygodnie.
Dość już o tarcie, bo są dziś u nas inne propozycje, również warte odnotowania. Odnotowuję więc w kronikarskim porządku:

  • zupa z kapusty z pesto, ryżem Arborio, pomidorami i serem grana padano
  • gnocchi ze szpinakiem, gorgonzolą, serem grana padano i orzechami włoskimi
  • butter chicken z ryżem basmati i kolendrą 8 PORCJI
  • tarta z bio burakami, fetą, migdałami i czosnkiem niedźwiedzim.