8 maja 2025

Widziałam ostatnio na ulicy kobietę z przewieszoną przez ramię płócienną torbą z napisem EMANUJĘ DOBRĄ ENERGIĄ. I powiem Wam, że trochę parsknęłam śmiechem. Wydało mi się to przełożeniem ze świata mediów społecznościowych. Zabiegiem tożsamym do pokazywanie w soszialach wspaniałych aspektów swojego życia, podkręconych i podkolorowanych. Krzyczących: ale jestem zajebista/zgrabna/podróżująca w fantastyczne miejsca/ mam idealną rodzinę. Oczywiście na dowód tego wrzucam tu dla Was zdjęcia dokumentujące moje idealne życie.
Ale prawdopodobnie mogło być zupełnie inaczej – torbę pani dostała w promocji, albo mama przyniosła w niej domowe konfitury – a że była to ostatnia czysta torba w domu, to po prostu ją założyła. Wróżenie z jednego przedmiotu czyjegoś światopoglądu ma to do siebie, że opiera się na żadnych przesłankach i stereotypowo generalizuje 🤪. No ale z drugiej strony jest to fajna zabawa dla mózgu – zabawa w giermka Sherlocka Holmesa.
Z trochę innej beczki – jako że najprostsze i najlepsze nazwy gabinetów dentystycznych są już dawno zarezerwowane, ich właściciele wspinają się na wyżyny, żeby jednak nazwać je jakoś tak, aby kojarzyły się ze stomatologią. I mnie najbardziej rozbawia taka nazwa stomatologa w niedalekim sąsiedztwie. Nazywa się ART DENTINA. Za każdym razem jak to widzę, obok pojawia się Madonna jako Evita Peron – w brązowych szkłach kontaktowych, naturalnym ciemnym odcieniu włosów w sukience z lat pięćdziesiątych, śpiewająca bardzo emocjonalnie (i chyba najlepiej w karierze):
DON’T CRY FOR ME, ART DENTINAA!
Jest to skojarzenie tak silne, że właściwie jedno nie występuje w mojej głowie bez drugiego.
Wpadajcie dziś do nas – konwalie pachną obłędnie, takoż obłędnie pachnie curry. Zapraszam na następujące dania z sekcji DZIŚ POLECAMY:

  • toskańska zupa pomidorowa z apulijskich pomidorów salsati, z oliwą extra vergine i świeżą bazylią, zagęszczoną naszym chlebem do rubena – kromki najpierw opiekam w piecu, potem jeszcze gorące smaruję ząbkami czosnku i dodaję do pomidorów
  • trzy porcje kremu porowo-ziemniaczanego
  • kokosowe curry z ciecierzycy,i pieczonego kalafiora, ze szpinakiem i ryżem basmati
  • tarta ze szparagami, cheddarem i słonecznikiem.